Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua salvatorului

  Nu suntem de piatră, dar trebuie să găsim puteri și să trecem peste momentele grele, pentru ca a doua zi să salvăm alte vieți. O recunosc salvatorii care zilnic duc lupte contracrometru pentru a salva persoanele aflate în situații de risc. Astăzi, de Ziua Salvatorului, pe salvatori i-am găsit la muncă. În acest an, din cauza pandemiei, sărbătoarea a fost marcată altfel decât în anii precedenți.

  Petru Rotaru își amintește că au fost situații când urcat la înălțimea de până la 53 de metri, ceea ce înseamnă echivalentul unei clădiri cu 18 etaje, pentru a salva o viață de om. El recunoaște că la fiecare intervenție îi este frică, dar nu de înălțime. Petru își face griji să ajungă la timp pentru că fiecare secundă este importantă.

  Petru Rotaru, șef gardă, lucrări la înălțime

  “Din copilărie mi-a plăcut serviciul dat, pompierii în acțiune și am hotărât și eu să devin salvator să salvezi oamenii și să ajut populația.”

  De fiecare dată când intervine într-o situație de risc, Petru respectă două reguli de bază.

  Petru Rotaru, șef gardă, lucrări la înălțime

  „Cu gândul la apropiați și să nu facem greșeli și toată tehnica securității să fie la perfecție.”

  Astăzi și echipa noastră de filmare a urcat alături de Petru…Doar că nu la o înălțime de 53 de metri, ci la o înălțime de șase metri. Mai sus accesul este interzis fără echipament special.

  “- Mie mi-a plăcut aici!
  – Da!? Ne ducem mai sus, doar că țineți-vă!
  -Haidem!”

  De 15 ani Olga Pahomi oferă primul ajutor persoanelor aflate în situații de risc. Până prezent, ea a intervenit în mii de solicitări urgente.

  Olga Pahomi, căpitan al Serviciului intern de salvare

  „Nu le-am numărat, la început le număram, dar acum s-au pierdut șirul numeric. Sigur că au fost multe intervenții când s-au reușit salvarea vieților omenești, dar au fost, din păcate, și traume care au fost incompatibile cu viața.”

  Olga spune că trebuie să ai tărie de caracter pentru a interveni în asemenea situații.

  Olga Pahomi, căpitan al Serviciului intern de salvare

  „Desigur că, noi, salvatorii, nu suntem de piatră, avem sentimente, uneori plângi alături de pacient. Apoi te întorci în unitate, te aduni pentru că urmează altă intervenție.”

  Iar Tatiana Zinovei activează de opt ani în domeniul medical, pentru că este o meserie nobilă, spune femeia.

  Tatiana Zinovei,

  „Având în spate o echipă bine instruită, unde fiecare știe ce are de făcut, ne străduim să aducem la capăt orice misiune cu succes și de a salva câte mai multe vieți.”

  La ai săi 31 de ani, Andrei Nour face posibilul și imposibilul să salveze oamenii care s-au pomenit sub apă. Fiecare operațiune este dificilă, iar cele care își lasă amprenta sunt cele în care sunt implicați copiii.

  Andrei Nour, șef serviciul scafandri, Direcția Regională Căutare și Salvare nr 1

  „Din punct de vedere emoțional trebuie să fim pregătiți pentru că noi participăm la misiunea de recuperare a cadavrelor și de asemenea participăm la misiunea de salvare contracronometru.”

  Ion Raiu activează în calitate de salvator de doi ani, dar deja nu își mai amintește numărul cazurilor în care a intervenit.

  Ion Raiu, salvator superior al echipei căutare și salvare nr 1

  „Sunt destul de multe așa că e foarte greu să îmintesc. Una pe care o țin minte este că cînd o persoana vroia să sară de la etaj și avea doi copii și vroia să sară cu tot cu copii.”

  Pentru a interveni în situații de risc, salvatorii trebuie să fie mereu pregătiți, iar pentru asta fac antrenamente cu regularitate.

  Gheorghe Bivol, șef direcția regională Căutare Salvare nr 1, IGSU

  „În primul și în primul rând, le doresc sănătate, că e mai scumpă decât toate. În al doilea rând, să aibă succes în toate, avansări. Fiecare are scopuri în viață și ei să obțină scopurile respective.”

  Și dacă anii precedenți Ziua Salvatorului era marcată cu o paradă a echipajelor de intervenție în centrul Capitalei, în acest an din cauza pandemiei, evenimentul este sărbătorit doar cu poze, felicitări și mesaje.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020