Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua persoanelor cu dizabilități

  Și-a fracturat ambele picioare și a rămas cu dizabilitate pe viață, dar a găsit puteri să meargă mai departe și a demonstrat că se poate. Este povestea lui Pavel Cebotari în vârstă de 64 de ani, din Capitală. În fiecare an, la data de trei decembrie, în toată lumea este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Iar protagonistul nostru a ales această zi, pentru a-și face un cadou, și-a comandat o pereche de cizme atât de necesare, în prag de iarnă. Vedeți întreaga istorie într-un reportaj realizat de colegii noștri.

  Pe Pavel Cebotari l-am găsit astăzi la Centrul Republican Experimantal de Protezare, Ortopedie și Reabilitare din Capitală, CREPOR, în denumirea sa scurtă. Bărbatul a venit să facă o comandă de cizme, pentru că din cauza dizabilității nu poate să și le cumpere.

  Pavel Cebotari, pacient

  “La mine au fost rupte picioarele, și îmi fac încălțăminte că e mai scurt piciorul stâng decât dreptul cu 1, 5 cm.”

  Bărbatul în vârstă de 64 de ani, a lucrat toată viața inginer în construcții. În 2012 însă, a suferit un accident la locul de muncă, care i-a schimbat viața.

  Pavel Cebotari, pacient

  “-M-a lovit macaraua cu o unealtă și am căzut de la al treilea etaj, și am rămas viu. -Amândouă picioare au fost fracturate? -Dreptul a fost fracturat cu totul, iar stângul doar călcâiul.”

  Alexandru Căldare, medic ortoped protezist la CREPOR spune că zilnic consultă pacienți cu grad de dizabilitate, care fac comandă de pantofi sau cizme. Printre aceștia sunt și copii.

  Alexandru Căldare, medic ortoped protezist

  „ Edeme severe, Elefantiazis, iată pacientul cu așa picior de așa de umflat, că el în altă parte decât la noi, încălțămite nu își poate procura. Cât de mare nu ar fi piciorul noi îi facem încălțăminte la comandă”

  Încălțămintea pentru persoanele cu un grad de dizabilitate, se confecționează manual. CREPOR dispune de o secție întreagă, specializată în producerea încălțămintei. Inițial, pacientul face comanda, iar un doctor ortoped protezist măsoară cu exactitate mărimile. Ulterior, această comandă ajunge la muncitorii care ajustează calapodul, ceea ce reprezintă forma piciorului.

  Nicolae Ischimji, șef Departament Producere, CREPOR

  „Pe calapodul respectiv are loc procesul de ajustare, se vede în care zone și cât trebuie de adăugat. Deci în zona degetelor, se pun elemente de ajustare din carton, iată așa… pentru creșterea volumului.”

  După procesul de ajustare urmează procesul de proiectare.

  Nicolae Ischimji, șef Departament Producere, CREPOR

  “Fața încălțămintei sau semifabricatul este pus pe calapod care reprezintă forma piciorului cu tot cu ajustări și are loc procesul de tragere, formare spațială. Până la sfârșit, pielea este întinsă și capătă forma piciorului.”

  Încălțămintea pentru persoanele cu grad de dizabilitate se confecționează individual. Șeful Departamentului producere din cadrul CREPOR, Nicolae Ischimji, explică că, un caz mai complicat de încălțăminte ortopedică este pentru unii pacienții care suferă de diabet zaharat și cărora le-au fost amputate degetele.

  Nicolae Ischimji, șef Departament Producere, CREPOR

  „Avem un caz aici în care sunt amputate degetele și trebuie compensat și se confecționează așa numita inserție plantară pentru a compensa lipsa piciorului, și a face o miniproteză în interiorul încălțămintei.”

  Beneficiari ai serviciilor oferite de CREPOR sunt persoanele cu dizabilități și diverse afecțiuni, deformații și maladii ale aparatului locomotor, inclusiv, veteranilor de război. Acestora li se asigură gratuit, încălțăminte, proteze, orteze, și cărucioare la necesitate, precum și prestarea serviciilor de reabilitare medicală. Toate costurile serviciilor sunt acoperite de stat.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021