Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua Memoriei

  În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua memoriei şi se împlinesc 29 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru. Cu acest prilej, liderul PSRM, Igor Dodon împreună cu speakerul Zinaida Greceanîi, precum și deputații PSRM, au mers în orașul Vadul lui Vodă unde a depus flori pe podul de pe Nistru.

  Participanții au adus un omagiu victimelor războiului de pe Nistru. Potrivit lui Igor Dodon, evenimentele tragice din anul 1992 ce țin de conflictul transnistrean au devenit cea mai sumbră și mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  «Două martie 1992 va rămâne multe veacuri înainte o pagină neagră în istorie. Atunci când s-a început războiul, se discuta mult cine a fost de vină, cine a împușcat primul, cine al doilea, dar cu adevărat contează altceva, noi trebuie să facem tot posibilul ca acele evenimente să nu se mai repete. Problema transnistreană a apărut pe valul unor declarații naționaliste care au dus la acest război între frați din stânga și din dreapta Nistrului”.

  La eveniment a fost prezentă și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Speakerul a menționat că toți cetățenii țării, indiferent de preferințele politice, trebuie să învețe din acele evenimente tragice și să depună eforturi pentru a depăși consecințele lor, pentru a păstra o țară pașnică, stabilă și prosperă pentru urmași.

  Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului RM

  «Noi anual depunem flori aici pe podul de pe Nistru. Râul Nistru trebuie să rămână râul care unește țara noastră nu care o separă. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți, inclusiv politicienii care se cred mari și tari. Trebuie să ne așezăm la masa de negocieri, să ne cerem iertare și să unim țara, iată ce vrea poporul».

  Memoria celor căzuți pe câmpul de luptă este păstrată și de generațiile tinere pentru care educația patriotică rămâne a fi o virtute.

  «Sunt niște evenimente istorice care au izbucnit pe fon politic. Au murit oameni, au tras unii în alții strict pe principii politice. Cred că dacă vom comemora astfel de evenimente, vom reuși să le evităm pe viitor».

  «Cred că un popor care nu-și amintește viitorul nu are viitor, iată de ce noi astăzi am venit aici pe podul de pe Nistru să depunem flori împreună cu PSRM și Garda Tânără. Astfel de conflicte politice nu trebuie să devină un precedent pentru unele conflicte noi, noi tinerii trebuie să nu permitem să se mai întâmple astfel de evenimente».

  «Datoria noastră este să păstrăm memoria și să nu repetăm greșelile trecutului și să nu admitem să se întâmple niciodată așa ceva».

  Cu prilejul Zilei Memoriei, la Chişinău şi în alte localităţi ale ţării au loc mai multe evenimente de comemorare. Pe 2 martie, tradiţional, au loc slujbe de pomenire a celor căzuţi în timpul conflictului armat, depuneri de flori la monumentele şi cimitirele eroilor. Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020