Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua mărțișorului

  Prima zi de primăvara aduce cu sine un frumos obicei marcat în țara noastră, numit mărțișor. Oamenii își dăruiesc unul altuia acest talisman, un obiect mic, creat din două fire împletite alb și roșu, legate între ele, care se poartă la piept pe toată durata lunii martie. Tradiția spune că mărțișorul este considerat simbolul primăverii, al norocului și al prețuirii. Unii oameni spun că, în zilele noastre, tradiția mărțișorului se pierde. Și asta pentru că generația tânără preferă să cumpere mărțișoare cu accesorii pompoase, în timp ce în trecut, oamenii le confecționau cu mâinile lor.

  În pofida vremii reci de afară, prima zi de primăvara i-a scos astăzi pe chișinăueni din casă. Oamenii au venit la tarabele amplasate în diferite sectoare ale Capitalei să cumpere mărțișoare. Aceștia spun că vor să își bucure bunicii, mamele, copiii sau nepoții, oferindu-le în dar simbolul primăverii.

  „- Pentru medicii noștri, de la Sfântul Pantelimon.
  – Sunteți lucrător medical?
  – Da și vreau să aleg ceva pentru medici, pentru șefa mea.”

  „Pentru copii, am patru nepoței, trei fetițe și patru nepoței. La toți vreau să le iau câte un mărțișor.”

  Și dacă unii cumpărători optează pentru mărțișoare simple, atunci alții țin neapărat să procure mărțișoare cu accesorii, chiar dacă sunt mult mai scumpe.

  “Au apărut broșele, imaginația se vede că e mai bogată. Noi le făceam simple, dar era mai multă bucurie atunci. Noi le făceam singuri, căutam ață, munceam seara în ajun. Acum le cumpărăm, nu mai avem timp.”

  „Cele mai simple, doar că sunt foarte puține simple și e complicat să le găsești, pentru că sunt foarte multe cu ornamente și cu broșe de care nu este nevoie. 00.29, 00. 42 Este simbolul primăverii, nu înțeleg de ce ar trebui să ne complicăm cu niște broșe pe care putem să le luăm în orice zi.”

  “Pentru acestea ca sunt lucru manual, sunt mai originale și mai frumoase. Merci, o zi bună!”

  La tarabele cu mărțișoare din centrul Capitalei am întâlnit o doamnă care avea în mâini un buchet de ghiocei.

  „I-am procurat astăzi, este chiar o coincidență cu prima zi de primăvară, 1 martie. Eu știu că ei sunt în Cartea Roșie și nu trebuie de rupt, dar poate sunt oameni care îi cresc în seră.”

  Vânzătorii spun că în acest an, din cauza pandemiei au mai puțini cumpărători.

  “20 de ani am de când vând. „Înainte mai bine se vindea, anul acesta mai puțin și timpurile acestea, bolile acestea. Înainte era mai bine și școlile lucrau acum acasă stau toți.”

  „Ajungem la un moment când confecționăm aceste mărțișoare manual că te dor degetele, nu mai poți ține cârligelul și ața pe degete.”

  Tot pandemia a dat peste cap și programul Festivalului Mărțișor. Ministerul Educației Cuturii și Cercetării a anunțat că, în acest an, evenimentul se va desfășura, online.

  Ministerul Educației Culturii și Cercetării

  „În contextul evoluției situației epidemiologice din țara noastră și ținând cont de Hotărârea nr. 47 din 26 februarie 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care a fost interzisă activitatea instituțiilor teatral-concertistice cu prezența spectatorilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va organiza, în format online, spectacole muzicale din cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor-2021”.

  Potrivit Ministerului Educației, spectacolele muzicale vor fi difuzate de postul public de televiziune, fiind transmise și online pe paginile de Facebook ale „Moldova-Concert”, Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Sălii cu Orgă. Autoritățile din domeniu precizează că biletele cumpărate pot fi returnate la casele instituțiilor concertistice.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020