Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua internațională a siguranței alimentare

  Atenție la produsele alimentare pe care le procurați, dar și de unde le cumpărați. Este îndemnul unor specialiști în chimie și biologie, care spun că în prezent, pe piața alimentară se vând produse care conțin o cantitate mare de adaosuri, ce pot dăuna organismului. Astăzi, 7 iunie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare.

  Viorica Franțuz este biolog chimist și predă la două instituții de învățământ din Capitală. Pedagogul spune că îi învață pe elevi, încă de pe băncile școlii, să deosebească produsele care sunt benefice pentru organism, de cele care sunt contraindicate.

  Viorica Franțuz, biolog chimist

  „Pentru copiii noștri trebuie să atragem atenția dublu. Pentru cei străini din societate îi învățăm să atragă atenția la elemente cancerigene, la adaosurile E, și mai ales îi învățăm care sunt naturali, să fie precauți să le aleagă. Cei care sunt cancerigeni și conțin produse chimice, dăunează sănătății, ca să le evite.”

  Viorica Franțuz recomandă elevilor, dar și tuturor oamenilor să cumpere produse doar din locuri autorizate, unde marfa este verificată de instituțiile responsabile.

  Viorica Franțuz, biolog chimist

  „Pe elevi îi învățăm referitor la castraveți, varză fiindcă acumulează o cantitate foarte mare de nistrați. Și dacă sunt un pic amărui chiar îi învăț. În două trei cantități mai mari de apă, de două, trei ori spălăm și schimbăm apa, și se înlătură cantitatea cea mare de nitrați.”

  Și dacă unii oameni spun că verifică foarte rar termenul de valabilitate al produselor, alții spun că, pur și simplu, uită, să se uite pe ambalaj.

  „- Rar. – Rar? Adică cumpărați fără ca să vă uitați?- Da. Ei acolo verifică singuri. Dacă termenul de valabilitate a expirat, produsul nu mai este pus pe rafturi.”

  „Câteodată uit, și apoi mă uit la termen, dacă e valabil îl folosesc, dacă nu îl folosesc la altceva.”

  Această femeie, de exemplu, cumpără produse de la piață pentru că acolo asortimentul este mai mare și are posibilititate să se târguiască.

  „Cumpăr de la piață și deși sunt conștientă că sunt și produse de import, care… nu știu dacă sunt certificate pentru consum, dar ce să facem, nu avem alternativă.”

  „Dacă o cumperi, să cumperi de la cine știi. Să ai încredere, dar… tot… încredere acum nu prea trebuie să ai pentru că producția e producție, mai ales acum s-au pornit zilele acestea călduroase, se strică repede.”

  02799

  „Suntem de la țară și avem încredere, sunt oameni care produc multă producție la țară și nu au unde o vinde, și trebuie de consumat de la noi, ce produc oamenii de la țară.”

  Postul nostru de televiziune a încercat să ia legătura că reprezentanții ANSA pentru a ne vorbi despre importanța siguranței alimentare, în contextul zilei de astăzi, însă nimeni nu dorit să vorbească la acest subiect. Amintim că, recent mai mulți angajați ai Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și agenți economici au fost documenți în cadrul a peste 40 de cauze penale pornite pe fapte de corupere activă și pasivă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat comercianților care vindeau carne certificate de calitate și sanitar-veterinare contra mită. La unul dintre cei reținuți, oamenii legii au găsit acasă trei mii de euro și peste 33 de mii de lei, proveniența banilor însă urmează a fi stabilită.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021