Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua internațională a muzeelor

  Cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță, dar și cu acțiuni modeste, în acest an, muzeele din țară și-au deschis ușile de Ziua Internațională a Muzeelor. Cu regret, însă din cauza pandemiei Noaptea Muzeelor nu va avea loc. Vizitatorii îi îndeamnă pe toți oamenii să viziteze muzeele și să nu le treacă cu vederea pentru că aici au posibilitatea unică să cunoască din prima sursă elemente din istorie și cultură a țării noastre.

  Astăzi de Ziua Internațională a Muzeelor intrarea la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost liberă. Angajații instituției au organizat o surpriză pentru copii care frecventează atelierul „Magia Vaselor Cucuteniene”. Aici copiii au pictat astăzi, gratis, pe vase din ceramică câteva din motivele picturii Cucuteni Tripoli care a existat acum 4200 de ani.

  „Ce culori foloseau cucutenienii?- Negru, alb și cafeniu. – Corect, cafeniu, cărămiziu.”

  Copii spun că vin aici cu plăcere.

  „- Este prima dată. – Ți-a plăcut? – Da, îmi place pentru că aici poți să îți dezvolți creativitatea”

  “-Ce culori ai ales pentru ca să pictezi?- Cafeniu, negru, alb și roșu.”

  Alături mai este un atelier, “Obiectul arheologic o enigmă” în care copii se teleportează într-o altă epocă.

  Galina Mîrzac, muzeograf, secția Relații Publice și Educație Muzeală

  „Copii care aleg să vină și să lucreze în cadrul acestui atelier au posibilitatea să aplice în practică și să vizioneze filme din activitatea omului din preistorie.”

  În această zi oaspeții Muzeului Național de Istorie a Moldovei pot vizita zece expoziții pe diferite tematici. Una dintre acestea este Compartimentul Cultură și Știință a Moldovei în secolul XX. Aici sunt expuse obiecte personale ale celor mai marcante personalități din Moldova din secolul XX.

  Eugenia Golban, muzeograf, Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  „Pentru noi 18 mai este întradevăr este o sărbătoare foarte mare fiindcă vorbim de Ziua Internațională a Muzeelor. Și este o zi pe care o așteptăm anul întreg, avem multe idei, ceva lucruri noi pe care vrem să le aducem la muzeu. Din păcate anul acesta din cauza situației pandemice nu am putut să organizăm mai multe, ceea ce include și vizitatori mai mulți.”

  Angajații instituției spun că, deși foarte modest, sunt foarte bucuroși că în acest an a fost posibil să marcheze această sărbătoare, comparativ cu anul trecut, atunci când din cauza pandemiei ușile instituțiilor au fost închise.

  Eugenia Golban, muzeograf, Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  „Sperăm la anul viitor să revenim la normalitate și atunci desigur că vom organiza ceva special, ceva wow pentru publicul nostru.”

  Vizitatorii au intrat pe rând, pentru a evita îmbulzeala, au purtat măști și și-au dezinfectat mâinile. Muzeografii spun că în anii precedenți, în Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduia circa 18 mii de vizitatori.

  Denis Tcaci, vizitator

  “De cele mai multe ori le trecem cu vederea, muzeele. Poporul nostru foarte rar vizitează teatre, muzee, deși noi avem o istorie profundă. Nu găsim timp pentru asta. Iată eu cu prietena mea am venit aici. E foarte plăcut că intrarea este gratuită. Am decis să intrăm aici să ne mintim de istorie. Asta ne ajută să creăm.”

  Elena Radu, vizitator

  „Ca un om de artă, mă interesează mereu ce se petrece în cultura țării noastre și este foarte plăcut că de fiecare dată, văd și găsesc ceva nou.”

  Ziua Internațională a Muzeelor este macată anual în data de 18 mai.

  a-tv.md

  Copyright © 2021