Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua internațională a internetului

  Inventat acum aproximativ 51 de ani, internetul este în prezent cel mai la îndemână instrument pentru informare și comunicare chiar și de la mii de km distanță. De Ziua Internațională a Internetului, am aflat de la moldoveni cât de des stau ei în fața ecranelor, iar de la specialiști – ce impact au noile tehnologii asupra noastră. Detalii, aflați în reportajul ce urmează.

  „Practic zilnic îl folosesc. Chiar și dacă mă duc undeva, accesez internetul din telefon. Cum am timp, ca un magnet mă atrage”.

  „La televizor mă uit, dar internet nu am. Nouă, bătrânilor, ne trebuie internet?! Eu mă pricep?!”

  „Oricine are o cunoștință în străinătate, părinți, frați, surori în altă parte și în condițiile în care putem lua legătura cu ei gratis prin intermediul internetului, atunci fără el este mai greu în ziua de astăzi”.

  „Pentru studii, folosesc de obicei surse de cercetare, site-uri specializate. De asemenea, utilizez Wikipedia, pentru ca să mă poată orienta în timpul studiilor”.

  „Eu cred că internetul este o binecuvântare, doar că trebuie să fim atenți la ce citim”.

  Despre Internet și unele reguli scrise și nescrise ale acestuia ne-a vorbit specialistul în IT, Vitalie Eșanu. Asta, în condițiile în care, în prezent, și maturii, și copiii navighează la fel de mult pe Internet.

  Vitalie Eșanu, specialist IT

  „Moldova este una dintre țările care au cea mai bună viteză la internet, astfel – s-a dezvoltat rapid și sectorul IT. Referitor la siguranța pe internet: recomand părinților, atunci când oferă telefonul copiilor, să consulte setările din aplicații precum YouTube, astfel încât cei mici să nu aibă acces la date interzise și dăunătoare vârstei lor și pentru ca să nu petreacă prea mult timp în fața ecranelor”.

  Pe lângă atacurile cibernetice, internetul poate prezenta pericol și pentru starea noastră psihică, susțin psihologii.

  Dorina Vasilache, psiholog

  „Sunt câțiva indicatori care ne arată că suntem sau nu dependenți de internet: câte ore petrecem pe zi ținând telefonul în mână și de câte ori, într-o oră, ne uităm în telefon. Dacă e de cel puțin 20 – 30 de ori, atunci s-ar putea vorbi deja despre o dependență dacă asta durează două – trei luni la rând”.

  De Ziua Internațională a Internetului, specialiștii mai atrag atenția oamenilor și asupra posibilităţilor pe care le oferă noile tehnologii, în sensul îmbunătăţirii standardelor de viaţă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020