Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ziua internațională a familiei

  O familie care are 18 copii, toți născuți natural și perfect sănătoși. Este averea dar și bucuria a doi soți din localitatea Ermoclia, raionul Ștefan Vodă. Deși recunosc că nu este greu să întreții o asemenea familie numeroasă, soții nu se plâng de greutăți și spun că ar fi bucuroși dacă ar putea ajuta și ei pe cineva.

  Veaceslav Ursu și soția sa Lidia au vârsta de 46 de ani și au împreună atâția copii cât sunt rar întâlniți într-o familie în zilele noastre, tocmai 18 la număr, doi dintre aceștia sunt gemeni.

  „Ursu Nicolai, Maria, Anastasia, Iosif…”

  Șirul poate continua. Doar că de la cei mai mici, cu greu am deslușit numele.

  ” -Ursu David. –David? Da. -Ursu Elisei. -Elisei? -Elisei.”

  LIDIA URSU

  „Pe toți i-am născut natural, pe toți i-am născut sănătoși. Toți din dragoste, i-am primit pe toți cu bucurie.”

  Cel mai mic copil al cuplului este Matei care a venit pe lume acum o lună. Iar cel mai mare, Nicolai este deja matur, are 26 de ani și merge pe urmele părinților. Nicolae este tată a patru copii.

  Nicolae Ursu

  „Dacă a dat Dumnezeu de ce nu, nu mă sperie lucrul acesta.”

  Mama celor 18 suflete a avut grijă mereu de copii săi. Primul l-a născut la vârsta de 19 ani și de atunci, practic, la fiecare un an și jumătate a adus pe lume câte un copil.

  Lidia Ursu

  „Mâncare, care îi gătesc la școală, hrăniți, îngrijiți, spălați, să vină de la școală să gătească de mâncare, curat, spălat.”

  În ajutor mamei, îi vin fiicele.

  Maria Ursu

  “Spăl hainele, fac curat prin casă, am grijă de copiii aceștia mici și o ajut pe mamica la bucătărie.”

  Veaceslav Ursu spune că este mereu în acțiune, atât ziua cât și noaptea. Iar când simte că nu mai poate și îi cedează puterile își anunță soția și ia o pauză de cel mult 20 de minute, pentru că mai mult nu este de unde.
  Veaceslav Ursu

  „Noi cu soția și nou-născutul suntem într-o cameră și atunci când bebe ne deranjează și plânge, atunci eu mă trezesc și am grijă, soția o las să se odihnească.”

  Și dacă familia este numeroasă și cheltuleile sunt mari. Familia primește lunar ajutor social de cel mult nouă mii de lei pe lună. În rest, se descurcă cum pot.

  Veaceslav Ursu

  „Nu putem să ne plângem, ne ajunge și mulțumesc pentru ceea ce este. 03.48, 03.53 Suntem foarte bucuroși dacă, noi fiind o familie numeroasă, din ceea ce avem, să putem să ajutăm și pe alții.”

  Doar pentru serviciile comunale, soții plătesc cinci mii de lei pe lună, pe timp de vară. Asta în timp ce pe timp de iarnă aceste cheltuileli sunt duble. Lidia Ursu spune că în fiecare sâmbătă coace un cuptor de pâiine pentru toată familia. Așa se face că pe lună, se cheltuie câte doi saci de făină, adică 100 de kilograme. Într-o asemenea familie numeroasă se consumă un sac și jumătate de zahăr, lunar. Cât ține de îmbrăcăminte și încălțăminte, situația e un pic mai ușoară.

  Veaceslav Ursu

  „Rămâne unul de la altul, când haina se păstrează, iar când este nevoie mai mergem și cumpărăm nu știu cum îi zice de la o gumanitarcă, mai luăm.”

  Familia locuiește într-o casă cu două nivele, care le-a fost oferită de fostul președinte Igor Dodon.

  Veaceslav Ursu

  „Undeva un an de zile, mă trezeam veneam acasă, dar permanent îmi părea că visez.”

  Deși locuința e mare, în casă este o singură baie și un singur WC, așa că membrii familiei stau la rând, iar rândul este mare.

  Lidia Ursu

  „Nu m-am gândit la așa o familie mare, dar așa a îngăduit cel de sus.”

  În gospodăria veche a familiei, soții au aproape un hectar de pământ unde plantează legume și fructe pentru consum. Cresc patru vaci pentru lapte, 13 viței pentru comerț și șase porci pentru carne.

  Cei doi soți spun că mereu și-au dorit o familie numeroasă, și deși sunt părinții a 18 copii, nu exclud să mai aducă pe lume alții.

  Lidia Ursu

  „Dacă or fi să fie îi primim, dar dacă o să fie acesta ultimul, o să fie ultimul.”

  În fiecare an, la data de 15 mai, este marcată Ziua Internațională a Familiei.

  a-tv.md

  Copyright © 2021