Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Zinaida Greceanîi: Conștientizăm problemele victimelor catastrofei de la Cernobîl din Moldova și încercăm să le ajutăm

  Marcăm astăzi un eveniment trist legat de cel mai mare dezastru ecologic al secolului XX. Deși au trecut 35 de ani de la producerea catastrofei, totuși păstrăm în continuare memoria acelei zile teribile. Și o vom păstra mereu, în semn de recunoștință și respect față concetățenii noștri care au participat la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei. Despre acest lucru a declarat Președintele Parlamentului Republicii Moldova în discursul său din cadrul ceremoniei, în Memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl.

  Speakerul a menționat că ziua de 26 aprilie este un prilej în plus pentru a omagia eroismul lor și rolul pe care l-au avut persoanele care au lichidat consecințele accidentului de la Cernobîl pentru întreaga umanitate. Dar este, de asemenea, important pentru noi să aducem un omagiu acelor eroi care trăiesc astăzi printre noi.

  Asociația obștească ”Uniunea Cernobîl din Moldova” întrunește astăzi 1870 de membri, rămași în viață, din totalul de 3500 de bărbați și femei din Moldova, mobilizați în 1986 pentru a lupta cu consecințele avariei. Aproape fiecare dintre ei are astăzi grad de dizabilitate I sau II.

  „Conștientizăm problemele lor și încercăm să oferim soluții pentru ca ei, familiile lor, să poată duce un mod de viață decent și onorabil”, a spus Zinaida Greceanîi.

  Ea a menționat că Parlamentul de Legislatura a X-a a operat mai multe modificări la cadrul legal pentru a întări protecția socială a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

  La finele anului 2020, a fost majorată alocația pentru persoanele cu dizabilități ca urmare a avariei de la Cernobîl.

  Săptămâna trecută a fost aprobat un proiect de lege care prevede creșterea alocației respective până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă.

  „Știm că este insuficient, știm că pentru jumătate din cei 3500 de conaționali de ai noștri aceste măsuri sunt prea tardive. Dar ne angajăm să continuăm să depunem eforturi pentru a le oferi eroilor rămași în viață ceea ce merită pe deplin”, a spus Zinaida Greceanîi.

  Speakerul a mulțumit participanților la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl: „Ați făcut—o cu toată responsabilitatea, dăruirea de sine și cu discreție. A fost eroism adevărat care merită cinstire veșnică”.

  socialistii.md

  Facebook

  SOCIAL

  În legătură cu acțiunea de protest care se desfășoară în scuarul Parlamentului Republicii Moldova, forțele de ordine au sarcina de a desfășura acțiuni de...

  Noutăţi

  Astăzi, în debutul ședinței plenare a Parlamentului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, a rostit un discurs cu prilejul deschiderii sesiunii de...

  Noutăţi

  Casa Regală a anunțat ieri, 8 septembrie, decesul Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Șefa statului, Maia...

  Noutăţi

  Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a participat astăzi la careul solemn dedicat Zilei Cunoștințelor, care a avut loc la liceul Teoretic...

  Copyright © 2021