Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Zilele Scrisului şi Culturii Slave

  Tradiţional, de ziua Sfinţilor Chiril şi Metodie, consideraţi părinţii alfabetului chirilic, popoarele slave marchează Zilele Scrisului şi Culturii Slave. Cu acest prilej, în perioada 24-30 mai, în țara noastră vor fi organizate un șir de evenimente. Acestea au drept scop îmbunătățirea și dezvoltarea dialogul intercultural și consolidarea relației de prietenie dintre reprezentanții diferitor naționalități care trăiesc pe teritoriul țării noastre. Șirul evenimentelor a debutat astăzi cu ceremonia de depunere de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

  Umăr la umăr cu moldovenii, pe teritoriul țării noastre locuiesc ruși, bulgari, ucraineni și bieloruși. Alături de conaționalii noștri ei muncesc și contribuie la dezvoltarea statului nostru. Zilele Scrisului şi Culturii Slave au o importanță majoră pentru reprezentanții popoarelor slave, iar în acest an sărbătoarea a ajuns la cea de-a 30-a aniversare. Cu sprijinul autorităților locale, Biroul Relaţii Interetnice și asociaţiile etnoculturale slave au organziat mai multe evenimente în perioada 24-30 mai. Astăzi, au avut loc depuneri de flori la monumentele mai multor personalități notorii. Bustul marelui poet, Alexandr Pușkin este unul dintre ei.

  Andrei Muraviov, șef, Biroul Rossotrudnicestvo în RM

  «Înțeleg că aceasta este într-adevăr o sărbătoare foarte importantă și semnificativă pentru republică, pe teritoriul căreia trăiesc mai multe naționalități și grupuri etnice, reprezentanți ai culturii slavone».

  O altă personalitate notorie este Petru Movilă, care și-a lăsat amprenta asupra culturii moldovenești și a celei ucrainene. De-a lungul activității sale, mitropolitul a readus viața ortodoxă în bisericile de la Kiev, inclusiv în Catedrala Sfânta Sofia. Tot el a contribuit la fondarea unuia dintre cele mai mari centre de învățământ – Academia Kiev-Mohila.

  Vitalie Mrug, reprezentantul comunității ucrainene în RM

  «Petru Movilă este un canațional de al nostru. El este atât moldovean, cât și român și ucrainean. El este mitropolitul care a promovat activ scrisul și cultura. În Moldova, a îndeplinit funcția de fondator».

  Când este vorba de Zilele Scrisului şi Culturii Slave, numele de Francysk Skaryna este primul care le vine în gând bielorușilor. Skaryna a fost un remarcabil gânditor și umanist slav al Renașterii. El a fost cel care, în 1517, a publicat prima Biblia în limba bielorusă veche.

  Iurie Statchevici, președintele comunității bieloruse în RM

  «Este o sărbătoare mare pentru toate popoarele slave. Acum noi ne putem exprima sentimentele pe hârtie, putem exprima tristețea, bucuria, dragostea».

  Tamara Kalinina, soția ambasadorului RB în RM

  «Francysk Skaryna este un om al lumii, al epocii Renașterii. El a scris mai bine de 500 de cărți care în prezent pot fi găsite în bibliotecile din peste 50 de țări ale lumii. Letonia, Lituania și Germania sunt doar câteva dintre ele. În Republica Belarus sunt doar 49 din operele lui».

  Zilele Scrisului şi Culturii Slave sau ziua Sfinţilor Chiril şi Metodie este o sărbătoare națională în Bulgaria. În această zi, bulgarii îi cinstesc pe cei doi creatori ai alfabetului slav. În țara noastră, această sărbătoare este marcată, anual, în perioada 24-30 mai.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021