Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Zece ani de căutări

  Cu prilejul aniversării a zece ani de la organizarea primelor misiuni de căutare a rămășițelor pământești a ostașilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, în capitală a avut loc o ceremonie solemnă. Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Cultură și Istorie Militară și a adunat zeci de invitați. În cadrul ceremoniei a fost făcut și bilanțul unui deceniu de activitate.

  Vasile Senikovski, istoric de profesie, și-a făcut studiile în cadrul facultății de Istorie și Muzeografie. Astăzi, el conduce detașamentul de cercetare August, specializat în căutarea și reînhumarea rămășițelor pământești a ostașilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Totodată, detașamentul reabilitează mormintele sodaților și monumentele ridicate în cinstea eroismului de care au dat dovadă pe câmpul de luptă. Vasile Senikovski a dedicat acestei activități 20 de ani din viață și nu se oprește aici.

  Vasile Senikovski, șeful detașamentului de cercetare «Аugust»

  «Este o acțiune corectă, știam acest lucru de la bun început. Așteptările noastre că statul ne va spriji, s-au năruit. Chiar și așa, noi credem că ne-am făcut lucrul demn, iar rezultatele vorbesc de la sine».

  De-a lungul activității lor, membrii detașamentului au găsit și au înmormântat creștinește 1.200 de ostași ai Armatei Roșii și au pus bazele cimitirului militar memorial, unic de acest gen în țara noastră. Totodată, s-a reușit reabilitarea a peste 70 de memoriale și monumente, iar sute de eroi au fost scoși din anonimat.

  Alexei Petrovici, șeful Comitetului Național de Coordonare ”Pobeda”

  «Am început procesul de căutare într-un moment dificil, atunci când au loc tot mai multe tentative de a rescrie istoria. Iar, dorința de a ține piept acestor multiple încercări, ne motivează să activăm pentru a păstra și transmite evenimentele istorice așa cum au fost ele. Ne opunem rescrierii istoriei și vrem să păstrăm vie amintirea eroilor».

  Ministrul Apărării în exercițiu, generalul de divizie, Victor Gaiciuc a venit cu un mesaj de felicitare către detașament și a reiterat disponibilitatea ministerului de a colobora cu persoanele care și-au asumat nobila misiune.

  Victor Gaiciuc ministrul Apărării în exercițiu

  «Vă mulțumesc foarte mult pentru sufletul luminos pe care îl aveți, pentru acțiunile pe care le faceți. Ar trebui să știți că acum suntem obligați, prin lege, să ne ajutăm reciproc. Suntem obligați să continuăm această acțiune până când ultimul soldat, indiferent de țara de origine, va fi găsit și îngropat în cimitir sau trimis acasă, așa cum se cuvine».

  Evenimentul a culminat cu decernarea distincțiilor tuturor persoanelor implicate în misiunea de căutare a ostașilor căzuți.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021