Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Zăpadă în capitală

  În Capitală, s-a așternut, noaptea trecută, primul strat de zăpadă, cei-I drept, unul modest. Oamenii spun că au așteptat nerăbdători să se bucure de ninsoare, iar unii chiar au ieșit din case cu noaptea în cap doar ca să poată admira fulgii de nea. Cei mai fericiți de iarna adevărată au fost copiii, care abia așteaptă să meargă la săniuș.

  Forfotă mare, chiar de dimineață, în Gradina Publică “Ștefan cel Mare” din centrul Capitalei. Muncitorii de la “Spații Verzi” curățau băncile și aleile de zăpadă.

  De la mic la mare, trecătorii ne-au spus că au așteptat nerăbdători să vadă fulgii care au căzut peste Capitală.

  – Babă de zăpadă vrei să faci?
  – Da!
  -Când?
  – Poate o să încercăm când va fi mai multă zăpadă!

  “Am văzut zăpada abia când am ieșit din casă, pentru că eram foarte grăbită, plec acum la examen. Dar am așteptat foarte mult. Mai tare plec să simt atmosfera de iarnă, în vacanță, la munte.”

  “Wau, iarna am așteptat foarte mult, dar cred că copiii au așteptat-o îndeosebi, mai mult ca noi. Dar, suntem și noi bucuroși, chiar dacă suntem maturi.”

  ”Am așteptat-o foarte mult. Chiar și noaptea când ningea, voiam să ies afară să simt atmosfera de iarnă. Iubesc mult acest anotimp, este foarte frumos.”

  Oamenii spun că, pe timp de iarnă, sunt cu ochii în patru la drum, pentru ca să nu alunece pe gheață.

  “Sigur că ne era dor de zăpadă și de iarnă, cum să nu fie. Și la copii și la maturi și la toți. Mâine, dacă o să fie așa, minus doi, sau minus trei, greu o să fie de mers, nu doar nouă, dar și transportului.”

  «Știi cum… când ești copil aștepți zăpada pentru că e ceva nou, un soi de distracție, să mai mergi cu sania. Acum, când ești mai mare, în afară de faptul că îți complică drumul până la serviciu, nu te bucură cu prea multe lucruri».

  “Mi se pare că acum e iarna naturală, demult am așteptat zăpadă. Copiii au așteptat așa o iarnă. Sperăm că o să fie și mai multă. O să fie pentru că iarna este încă înainte.”

  În condiții de iarnă, cu zăpadă și ghețuș, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu un apel către populație. Salvatorii atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea vine în urma răcirii vremii și a formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară. Cetățenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe suprafața bazinelor acvatice, întrucât grosimea acesteia nu depășește 8 -10 cm. Pentru ca deplasarea să fie sigură, temperaturile trebuie să înregistreze valori negative mai multe zile consecutiv.
  Liliana Pușcașu, șefa Direcției Relații cu Publicul, IGSU

  ”O atenție deosebită este acordată minorilor. Persoanele care au în grijă copii sunt rugate să monitorizeze strict și să nu le permită jocul la suprafața bazinelor acvatice. În caz de situații de risc, oamenii pot solicita ajutor la serviciul 112.”

  Potrivit Primăriei Capitalei, 15 autospeciale au împrăștiat pe arterele din Chișinău 214 tone de sare și 47 de tone de amestec de nisip cu sare. Totodată, Regia Locativ-Comunală a intervenit în stațiile de așteptare cu 18 utilaje de curățare a zăpezii. Șoferii sunt îndemnați să nu parcheze pe marginea străzilor sau pe trotuare, pentru a le permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021