Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Vreme caniculară în Moldova

  După mai bine de o lună cu ploi și vijelie, iată că soarele a pus stăpânire pe țara noastră. Bucuroși, oamenii au luat cu asalt pădurile, parcurile dar și plajele, atât din Chișinău cât și din țară. Moldovenii spun că au așteptat cu nerăbdare ca vara să-și intre în sfârșit în drepturi.

  Deși nu e weekend, plaja de la Vadul lui Vodă a fost luată cu asalt de moldoveni din toate colțurile țării. Oamenii spun că au așteptat zilele cu soare și că după un an în care pandemia i-a ținut în case, aceste ieșiri sunt ca o gură de aer proaspăt.

  «Suntem aici de la ora 15.00. Fetele sunt foarte mulțumite. Toți spun că apa este murdară dar ce să facem? Ea mereu a fost murdară».

  «Apa este foarte caldă, este bine răcoritor. Timpul e frumos. Stăm puțin și ne odihnesc. Venim mai des seara și după amiază, apa nu-i chiar murdară».

  «Foarte bine, lumea veselă, foarte cald, apa este exact cum trebuie, nici caldă nici rece. Este bine să te răcorești și în interior și în exterior și sufletește».

  «Foarte bine, chiar după pandemie am stat un an acasă și nu am făcut nimic, apa este foarte bună chiar caldă».

  «Eu azi prima zi am ieșit, eu sunt la sanatoriu și am ieșit la apă, cât poți să stai închis în cameră, e tare normal, plaja nu e chiar gata, că e umedă când e uscat lumea e mai multă».

  «E bine e aer curat, convenabil să venim de la Chișinău. Nu e multă lume, dar trebuie să vină fiindcă și boala asta a mai trecut un pic e mai bine de ieșit din casă».

  Medicii îi îndeamnă pe oameni să fie cât mai prudenţi în perioada caniculară. În condiții de temperaturi ridicate ale aerului specialiștii îndemnă persoanele să evite aflarea îndelungată la soare, în special în orele 11:00 – 17:00, să evite efortul fizic supra solicitant și să opteze pentru haine din țesături natural. Iar salvatorii le recomandă moldovenilor prudență maximă atunci când merg la scăldat.

  Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU

  «În vederea evitării tragediilor în preajma bazinelor acvatice, salvatorii atenționează oamenii să excludă scăldatul în locuri neautorizate și necunoscute, să nu opteze pentru scăldat în stare de ebrietate sau pe timp de noapte și să supravegheze strict minorii în preajma lacurilor și râurilor din țară. În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze serviciul 112».

  În următoarele zile meteorologii anunță Cod Roșu de caniculă. Vremea se prevede a fi cu instabilitate atmosferică, totuși fiind maiO colaborare fructuoasă

  O delegație a Primăriei Chișinău în frunte cu primarul general, Ion Ceban întreprinde o vizită de lucru la Suceava. În cadrul discuțiilor reprezentanții celor două orașe au semnat o înțelegere de dezvoltare a relațiilor de colaborare, bazate pe respect și sprijin reciproc în soluționarea unor probleme de interes comun. Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că Primăriile vor colabora în domeniul administrație publice locale, urbanism, mediu, economie, comerț, educație, cultură și sport.

  Ion Ceban primar general al mun. Chișinău

  „După semnarea înțelegerii am discutat cu mai mulți reprezentanți de instituții din Suceava despre idei și proiecte, precum: reabilitarea în comun a Muzeului „Grigore Vieru” de la Chișinău, crearea unui program de simulare pentru pregătirea de examenele de bacalaureat, dezvoltarea serviciilor de educație pe parcursul vieții și a serviciilor pentru copii care au nevoie de ajutor, colaborarea între școlile de meserii, dezvoltarea turismului și atragerea de investiții.„

  Totodată, Ceban a anunțat că în perioada apropiată o delegație de la Suceava urmează să întreprindă o vizită la Chișinău. Edilul și-a exprimat speranța că dezvoltarea relațiilor de colaborare cu mai multe țări și orașe, va fi o bună oportunitate pentru capitala Republicii Moldova să-și dezvolte potențialul în toate domeniile.
  puțin activă. Astfel, noaptea izolat vor cădea ploi slabe de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, ziua vremea va fi îndeosebi fără precipitații. Temperatura maximă a aerului se va situa între +29ºC şi +38ºC.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021