Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  «VOX POPULI»

  Președintele Maia Sandu și liderul PSRM, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere în țara noastră. O demonstrează datele sondajului „Vox Populi” realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. În topul încrederii se mai regăsesc de asemenea, președintele PCRM, Vladimir Voronin, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Detalii, urmăriți imediat.

  Studiul arată că printre respondenții deciși, ratingul de încredere în Maia Sandu este de 33,7%, iar cel al lui Igor Dodon este de 31,4%. Pe locul trei se află Vladimir Voronin – 7,7%, urmat de Zinaida Greceanîi – 6%.

  Evaluarea încrederii se reflectă și în preferințele politice ale cetățenilor, spun sociologii. Dacă în acest weekend ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, primele locuri ar fi ocupate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și PAS. Totodată, potrivit cercetării, pragul electoral ar fi trecut și de Partidul Șor. Astfel, PAS s-ar alege cu 37% din voturile stabilite. Blocul PCRM-PSRM – 35,8%, Partidul Șor – 7,6%. Blocul electoral al lui Renato Usatîi, Platforma DA, Partidul Democrat, Partidul Unității Naționale și alți concurenți electorali nu intră în parlament.

  Studiul mai demonstrează că foștii președinți ai țării Vladimir Voronin și Igor Dodon se bucură de respectul cetățenilor în comparație cu alți președinți ai Republicii Moldova. Așadar, la întrebarea cum evaluează cetățenii activitățile celor cinci președinți ai Moldovei, cel mai mare număr de răspunsuri pozitive i-a revenit lui Vladimir Voronin – 49,1%, și Igor Dodon – 41,4%.

  Respondenții au fost rugați de asemenea să evalueze activitățile prim-miniștrilor Moldovei. Această listă este condusă de Zinaida Greceanîi fiind evaluată ca cel mai bun prim-ministru al țării noastre de-a lungul anilor de independență. Maia Sandu, în calitate de premier, a obținut doar locul 4 pe listă.

  Cât despre viitorul potențial șef de guvern – aici Igor Dodon a primit majoritatea voturilor respondenților. Majoritatea respondenților consideră că liderul PSRM ar fi cel mai bun prim-ministru în funcție de situația din țară. 36,2% dintre respondenți au votat pentru Igor Dodon. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, se află pe locul doi – 11,5%. Pe locul al treilea – Ilan Șor – 9,9%

  Sondajul „Vox populi” a fost realizat în perioada 14 – 22 mai 2021 prin metoda interviului. 1187 de persoane au fost intervievate din 85 de localități din diferite regiuni ale țării, în afară de Transnistria. Cercetarea face parte din proiectul internațional „Identitate și coeziune socială a Europei Centrale și de Est”, implementat dim fondurile proiectului de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova împreună cu filiala de Sud a Asociației Sociologice din Ucraina. Marja de eroare este de +/- 3%.

  Facebook

  Copyright © 2021