Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Voronin despre inițiativa PAS privind statutul limbii: O nouă majoritate poate anula totul

  Fostul președinte al Republicii Moldova, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a calificat drept „o prostie” inițiativa PAS de a schimba denumirea limbii, precizând că astfel de modificări se realizează printr-o modificare a Constituției. Totuși, potrivit lui Voronin, actuala conducere a țării a ales o altă cale, pentru că înțelege că nu vor fi suficiente voturi pentru a schimba legea supremă a țării.

  „Pe lângă faptul că ei trebuie să aibă 68 de voturi ale deputaților în parlament pentru a vota această prostie, ulterior ar trebui să fie organizat un referendum național”, a spus Voronin în cadrul emisiunii „TEMA cu Ludmila Belcencova” de la postul de televiziune „Primul în Moldova” difuzat pe internet.

  Potrivit ex-președintelui, în cadrul referendumului național, cetățenii Moldovei ar trebui să decidă cum numesc limba de stat: moldovenească sau română, iar abia după aceea, în baza rezultatelor referendumului, se va putea lua o altă decizie.

  Totodată, Voronin a subliniat că, întrucât proiectul PAS este o lege organică, o nouă majoritate parlamentară, care va veni după PAS, ar putea anula cu ușurință legea adoptată.

  „Abia după ce cetățenii Republicii Moldova se vor pronunța cu privire la denumirea limbii, va fi firesc și constituțional de a schimba denumirea limbii. Iar felul în care vor să o facă nu dă nimic. Aceasta este o lege organică, iar majoritatea care va veni după PAS o poate schimba într-o singură zi. Ei fac o prostie și conduc țara din ce în ce mai mult în mlaștina naționalismului și în fundătura unionismului”, a rezumat Vladimir Voronin.

  Amintim că deputații PAS au înregistrat proiectul de lege „privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale”, inițiativă care prevede redenumirea limbii moldovenești în limba română în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Se menționează că în toată legislația sintagma „limba română” va înlocui „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Mai mult, sărbătoarea „Limba noastră” se va numi „Limba română”. Autorii inițiativei au adăugat că ea este una tehnică și, prin urmare, o majoritate simplă, adică 51 de voturi, este suficientă pentru adoptarea acesteia.

  La momentul difuzării acestei știri, serviciile de presă ale parlamentului, administrației prezidențiale și PAS nu au comentat declarațiile lui Vladimir Voronin.

  primul.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Vicepreședintele partidului de la guvernare, deputatul Dan Perciun, a afirmat că puterea centrală încă „nici nu a început  subiectul Găgăuziei, ne mai vorbind de...

  POLITICA

  Lipsa reformelor în economie și corupția ar putea eroda încrederea în guvernarea Maiei Sandu și submina politicile proeuropene. Avertizarea vine din partea prestigioasei publicații...

  POLITICA

  Potrivit ex-ministrului Justiției, membru al PDCM, Fadei Nagacevschi, partidul de guvernământ a devenit atât de „toxic”, încât oamenii din teritoriu care intenționează să candideze...

  POLITICA

  Partidul de guvernământ este acuzat de alte partide proeuropene că își atribuie în exclusivitate mesajul proeuropean și că nu există solidaritate la acest subiect,...

  Copyright © 2021