Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Vocea diasporei

  Înregistrarea preliminară a cetățenilor moldoveni din străinătate și care doresc să voteze la alegerile prezidențiale se încheie. Reporterii noștri au aflat despre activitatea compatrioților noștri care locuiesc în Rusia, contactând cetățenii noștri din Lipetsk, Kursk și Moscova.

  Potrivit diverselor surse, de la o jumătate de milion la un milion de cetățeni moldoveni sunt temporar sau permanent stabiliți în Rusia. De exemplu, peste 12 mii de moldoveni locuiesc oficial în regiunea Lipetsk, iar această cifră crește cu 1-2 mii în fiecare an. Victor Stadnitskiy, șeful diasporei moldovenești a vorbit despre acest lucru și a adăugat că, chiar și în absența unei secții de votare în Lipetsk, numărul persoanelor care doresc să-și exercite dreptul la vot este destul de mare.

  Victor Stadnițkii, șef, organizația Diasporei Moldovenești din Lipetsk

  «Vă spun din anii trecuți – nu am avut o secție de votare în Lipetsk. Am călătorit constant la Kursk sau anul trecut am fost la Tula pentru alegerile parlamentare. Adică depinde de locul în care vor fi deschise secțiile. Au parcurs 400-500 de kilometri de la centrul regional la centrul regional. Aceasta este o distanță semnificativă, iar unei persoane i se oferă o zi liberă și trebuie să petreacă o zi pentru a merge la vot și, în același timp, să fie la timp și să se întoarcă din nou”

  Puțin diferită este situația din regiunea Kursk, unde mai mult de 7,5 mii dintre compatrioții noștri trăiesc oficial. Ei sunt cei care vor să voteze, iar secția de votare nu este întotdeauna deschisă. Elena Bulhak, președintele comunității moldovenești din regiunea Kursk, constată o creștere fără precedent a activității compatrioților noștri în acest an.

  Elena Bulhak, președintele comunității moldovenești din regiunea Kursk

  «Sunt foarte interesați și îngrijorați de situația din Moldova. Vor să-și îndeplinească datoria civică, așa că sunt foarte interesați. Au vorbit chiar despre deschiderea unei secții de votare pentru noi în regiunea Kursk. Oamenii sunt interesați de vot”

  În timp ce studiază în Rusia, nici studenții moldoveni nu uită de drepturile lor de vot. Mulți dintre ei au ocazia să voteze pentru prima dată în Rusia, deoarece încep studiile anume la vârsta de 18-19 ani.

  Vlad Levșakov, șef Centrul de susținere a tinerilor moldoveni

  «Privind la alegerile prezidențiale din 2016, era de fapt o mulțime de oameni. Cozile erau uriașe, toată lumea voia să-și voteze candidatul. A fost mai puțină activitate la alegerile parlamentare, dar, cu toate acestea, studenții votează întotdeauna în mod activ

  Conaționalii noștri spun că sunt necesare mai multe secții de votare în Rusia. Chiar și procedura preliminară de înregistrare nu arată numărul real de persoane dispuse să voteze la alegeri.

  Vlad Levșakov, șef Centrul de susținere a tinerilor moldoveni

  «Ținând cont de faptul că alegerile prezidențiale se bucură de cel mai mare sprijin în rândul alegătorilor din Moldova, presupun că anul acesta vor exista și cozi lungi în afara ambasadei, chiar în ciuda situației cu coronavirusul. „

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020