Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, afirmă că actele emisie în SUA în temeiul Legii Magnitsky nu pot produce efecte asupra sistemului de drept din Republica Moldova și nici „preluate orbește” de către autoritățile din țara noastră. Un mesaj în acest sens a fost postat pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
În context, Gribincea menționează că se impun anumite clarificări, în special pentru Ministerul Justiției.
„Decizia privind aplicarea Legii Magnitsky este luată de executiv. Ea nu reprezintă un lucru judecat, nu este validată de judecători și nici nu trebuie să se bazeze pe probe incontestabile. Ea este doar o manifestare a discreției politice”, subliniază Vladislav Gribincea, adăugând că Președintele SUA, spre exemplu, nu a aplicat această lege față de multe încălcări sistemice ale drepturilor omului, deși o putea face.
Juristul mai atrage atenția asupra faptului că legea se aplică doar față de oficiali străini. Ea nu se aplică față de cetățenii proprii sau față de străinii care locuiesc în SUA. Pentru ultimii există sistemul de justiție penală din SUA.
Totodată, mai explică el, legea nu are ca efect lipsirea de drepturi. Averea din SUA doar se îngheață.
Suplimentar, decizia Președintelui poate fi revocată oricând, inclusiv din considerente de securitate națională, punctează Gribincea.
El explică că „Magnitsky Act”, lege adoptată în SUA în anul 2012, are scopul de a sancționa oficialii străini pentru încălcarea gravă a drepturilor omului sau a democrației. În temeiul acestei legi, Președintele SUA poate dispune sechestrarea, însă nu și confiscarea averii, și interdicția de a intra în SUA.
La momentul redactării acestei știri, serviciul de presă al Ministerului Justiției nu a comentat mesajul lui Gribincea.
