Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Vlad Batrîncea: Statutul neutralității permanente al Republicii Moldova trebuie să fie un produs al consensului politic 

  Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va propune Parlamentului un proiect de lege cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că această inițiativă legislativă vine să consolideze principiul constituțional al neutralității permanente a țării și nu urmărește un scop politic sau ideologic, ori legat de situația din Ucraina. 

  Parlamentarul a menționat că acest proiect de lege prevede stabilirea unor mecanisme clare de asigurare a neutralității și siguranței pentru Republica Moldova și cetățenii săi.  

  ”Considerăm că anume în aceste zile cu toții, indiferent de viziunile politice, am înțeles cât de importantă pentru Moldova este neutralitatea. Cu părere de rău, chiar dacă este stipulată în Constituție, legislația nu prevede mecanisme clare și nu dă răspunsuri la mai multe întrebări: care este rolul și esența neutralității, care sunt măsurile privind inviolabilitatea frontierelor și a teritoriului Republicii Moldova, care este rolul și locul forțelor militare străine în raport cu Moldova, care sunt condițiile cooperării internaționale în domeniul militare, care este rolul și locul Republicii Moldova în cadrul misiunilor umanitare și asistenței internaționale, care este asistența militară acordată de Moldova, este vorba și de cooperarea cu ONU, care este rolul și locul autorităților publice în contextul neutralității permanente”, a spus deputatul.  

  Batrîncea a chemat deputații din PAS să-și dea votul pentru acest proiect de lege. Potrivit deputatului, BCS este gata să desfășoare mai multe consultări pe marginea acestei inițiative, cu implicare experților locali și externi, astfel ca statutul neutralității Republicii Moldova să fie un produs al consensului politic. 

  ”Stimați deputați PAS, venim cu o precizare importantă, avem ca scop nu doar ca această inițiativă să existe. Pentru noi este important ca acest proiect să fie aprobat de majoritatea deputaților, ori chiar unanim de toți 101 deputați”, a declarat deputatul PSRM.  

  Batrîncea a menționat că statutul neutralității permanente poate oferi mai multe avantaje atât  din punct de vedere al securității, cât și economic, și social. Potrivit deputatului, acest statut trebuie să fie temelia pentru consolidarea și solidarizarea societății.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  SOCIAL

  Sute de delegați, prezenți la adunarea cetățenilor, au votat pentru inițierea procedurilor de organizare a unui referendum republican consultativ cu privire la vectorul politic...

  POLITICA

  Președintele Maia Sandu consideră că subiectul privind renunțarea la prevederea constituțională a statutului de neutralitate a Republicii Moldova este o „întrebare serioasă”, și discuțiile...

  POLITICA

  Comitetul de organizare a început procedurile juridice pentru inițierea referendumului consultativ, la care cetățenii vor trebui să decidă vectorul extern al țării și păstrarea...

  POLITICA

  În opinia doctorului în istorie, politologului Victor Stepaniuc, ex-deputat și fost vicepremier, actuala guvernare s-a ancorat foarte adânc în jocurile geopolitice, care sunt periculoase...

  Copyright © 2021