Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Vlad Batrîncea: Guvernarea instituie un sistem al economiei controlate

  PSRM va ataca la Curtea Constituțională Legea PAS privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitate. Potrivit socialiștilor, această lege va stopa investițiile străine în Moldova, inclusiv din partea moldovenilor care muncesc peste hotare și va institui un sistem al economiei controlate.

  Vicepreședintele Parlamentului susține că legea PAS prevede că, orice agent economic care-și desfășoară activitatea în domeniul de interes al guvernării, va trebui să treacă filtrul prieteniei cu PAS, în caz contrar va fi lipsiți de licență.

  ”Este o lege care prevede introducerea controlului arbitrar și subiectiv al investițiilor străine în Republica Moldova. Această lege conține un șir de prevederi fără reglementare clară, contravine recomandărilor partenerilor de dezvoltare și jurisprudenței Curții Constituționale”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

  Potrivit deputatului, sub paravanul securizării sectorului economiei și cu deviza de supraveghere a activităților investiționale, guvernarea instituie un sistem al economiei controlate, fapt ce contravine Constituției.

  ”Mecanismul adoptat de control al investițiilor se construiește pe baza unei noi autorități sub tutela exclusivă a Guvernului, iar asta echivalează cu un control exclusiv al guvernării asupra inițiativelor investiționale și al concurenței libere. În timp ce statele civilizate optează pentru o economie pozitivă, Guvernul optează pentru o economie normativă cu filtre subiective și preferințe de grup”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

  Batrîncea a atras atenția că legea PAS va bloca cel mai strategic sector al economiei, cel industrial.

  ”Astăzi investițiile potențiale în industrializarea Republicii Moldova sunt puse în pericol. Legea adoptată asigură o platformă favorabilă pentru dezvoltarea afacerilor din industria materialelor radioactive, ceea ce poate transforma Moldova într-o groapă a deșeurilor nucleare”, a menționat parlamentarul.

  Socialistul susține că legea PAS vizează și cetățenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare și ”care vor fi nefavorabili domnului Alaiba”.

  ”Dacă cineva din moldovenii noștri vor dori să investească niște bani câștigați peste hotare într-un proiect de afaceri în Moldova, ei vor fi sortiți eșecului pentru că nu vor fi acceptați de comisia domnului Alaiba”, a spus Batrîncea.

  Potrivit deputatului, prin adoptarea legii s-a instituit și un mecanism rigid de acreditare și ulterioara funcționare a domeniului mass-media, care permit ”subjugarea și un control absolut asupra mediei”.

  Deputatul a reiterat că PSRM este adeptul securității economice a țării, optează pentru reguli clare și transparente pentru investiții și business. PSRM consideră prioritară crearea condițiilor prompte pentru dezvoltarea economiei și relațiilor comerciale într-un climat progresiv, civilizat și bazat pe experiența pozitivă a statelor înalt dezvoltate.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

   

  Noutăţi

  Pavel Midrigan, avocat, doctor în științe politice, comentator politic, a declarat în cadrul emisiunii “TEMA” de la postul de televiziune “Primul în Moldova”, că...

  Noutăţi

  Conducerea țării ar trebui să facă totul pentru a se asigura că populația Moldovei cumpără gaz la cel mai bun preț. “Fii rezervat în...

  Noutăţi

  Astăzi, în debutul ședinței plenare a Parlamentului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, a rostit un discurs cu prilejul deschiderii sesiunii de...

  Noutăţi

  Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, a condamnat interdicția impusă de autorități asupra curselor de avion Chișinău-Moscova ale unei companii aeriene moldovenești. –...

  Copyright © 2021