Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Vizita la Moscova

  Delegația din Moldova a avut astăzi o serie de întâlniri importante cu conducerea și reprezentanții organului legislativ al delegației ruse. Igor Dodon, membru al delegației, le-a spus colegilor săi ruși despre cum a fost anul acesta pentru Moldova și despre importanța menținerii unor relații puternice și prietenoase cu Rusia, care este un partener strategic pentru țara noastră.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  „Anul a fost foarte dificil – atât în ​​ceea ce privește pandemia, cât și în ceea ce privește provocările politice, economice și sociale, însă anul acesta a fost bun pentru relațiile noastre bilaterale moldo-ruse. Am avut contacte și colaborări foarte bune la toate nivelurile: la nivelul președinților, la nivelul parlamentelor și la nivelul guvernelor. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, am avut contacte la toate nivelurile”

  Al cincilea președinte al Moldovei le-a spus omologilor săi ruși că, la sfârșitul acestui an, parlamentul a reușit să adopte o serie de legi importante, care vin în susținerea cetățenilor țării.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  “Vorbim despre întoarcerea știrilor rusești pentru telespectatorii din Moldova deoarece acestea au fost interzise în ultimii ani și un pachet de legi referitoare la limba rusă. Ne așteaptă un an foarte dificil, dar suntem interesați să facem tot posibilul pentru ca relațiile noastre bilaterale să se dezvolte, pentru ca cetățenii noștri care lucrează temporar sau se află permanent pe teritoriul Federației Ruse, să fie protejați din punct de vedere social. Anul 2021 nu va fi ușor, dar avem sarcini clare”.

  În acest sens, Igor Dodon a menționat că săptămâna aceasta a fost adoptată o hotărâre de Guvern cu privire la un acord privind protecția socială cu Rusia, care face posibilă numărarea anilor de muncă ai cetățenilor Republicii Moldova și ai Rusiei pe teritoriul acestor două țări în perioada de serviciu. Dodon a subliniat că concetățenii noștri așteaptă această decizie de mult timp, precizând că aceasta a fost luată până acum la nivel guvernamental și și-a exprimat încrederea că va fi susținută și în parlament. La rândul său, speakerul parlamentului, Zinaida Greceanîi a menționat că sarcina deputaților ar trebui să includă sprijinul legislativ al relațiilor bilaterale dintre Moldova și Rusia, mai ales având în vedere că Moscova este un partener strategic al Chișinăului.

  Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului RM

  „Noi, parlamentarii, trebuie să asigurăm libera circulație a cetățenilor, produselor și serviciilor. Trebuie să asigurăm cooperarea reciprocă, care s-a dezvoltat de-a lungul mai multor secole și menținerea relațiilor bune între țările noastre. Acum sarcina parlamentarilor este de a consolida aceste relații. La acest aspect vom lucra în viitor ”.

  Președintele Dumei de Stat din Rusia, Veaceslav Volodin, a apreciat importanța deciziei luate de deputații moldoveni de a restabili statutul limbii ruse în limbă de comunicare interetnică, subliniind că cunoașterea limbii ruse va deschide noi oportunități pentru locuitorii Republicii Moldova.

  Veaceslav Volodin, Președintele Dumei de Stat, FR

  „Pașii întreprinși de parlamentul moldovean, vizează dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre. S-a luat o decizie cu privire la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică – acest lucru este important și pentru cetățenii Republicii Moldova ”.

  De asemenea, astăzi, delegația moldovenească a avut o întrevedere cu Președintele Partidului “Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov și cu deputații din fracțiunea pe care o conduce. În cadrul întrevederii, Igor Dodon, a subliniat că nu intenționează să iasă din politică și va apăra prietenia dintre Chișinău și Moscova. La rândul său, Serghei Mironov i-a urat succes.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021