Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Vitalie Catană: Ce fac cei din PAS este un dezmăț și o beție a puterii. Ei nu mai țin cont de nici o normă legală

  Constituționalistul Vitalie Catană, a declarat pentru Accent TV că ceea ce s-a întâmplă astăzi pe arena politică este un caz tipic de politicieni atinși de beția puterii. Acesta spune că un proiect de o asemenea importanță cum este modificarea Legii Procuraturii, nu poate fi adoptat fără avizul Comisiei de la Veneția.

  Expertul în drept constituțional, Vitalie Catană a declarat pentru Accent TV că autorii proiectului erau obligați să ceară expertiza mebrilor Comisiei de la Veneția, așa cum o făceau și predecesorii săi. Astfel, ei ar fi asigurat un proces decizional transparent. Cu toate acestea, cei din PAS au ales să meargă pe o cale diametral opusă.

  „Anterior, când au existat modificări, au existat dezbateri publice, au fost expertize făcute amănunțite, a existat avizul Comisiei de la Veneția, deci au fost multe elemente care au asigurat caracterul democratic și transparența. Aș accentua că în situații mai mult mai puțin importante acele instituții au reacționat. Este, de fapt, un dezmăț, o beție a puterii a celor de la PAS pentru lucrul acesta trebuie văzut, conjugat cu celelalte decizii: cu numirile în funcție a verișoarelor și concubinelor, cu intenția de a schimba legea cu privire la concursurile publice pentru a numi fără concurs, cel mai probabil, alte verișoare, rude și concubine. Observ că liderii PAS nu mai țin cont de absolut nici o normă„ a declarat Catană.

  Totodată, Catană n-a fost surprins de faptul că Procuratura Generală a dat aviz negativ acestui proiectul de lege. Potrivit specialistului în drept Constituțional, documentul contravine legislației în vigoare și vine să transforme procurorul într-o marionetă a politicienilor.

  „Nu putea fi altfel pentru că în mod normal se face trimitere la Constituție, la lege. Legea cu privire la Procuratură stabilește foarte clar condițiile în care poate fi numit și demis procurorul general. Cert este că, numirea procurorului, respectiv, schimbarea procurorului nu se face printr-o simplă schimbare de lege, așa cum vor să o facă PAS, cu intenția de a schimba procurorul și efectul va fi unul foarte grav. Se va crea un precedent și procurorul general se va transforma dintr-un procuror care trebuie să apere legea, pur și simplu în unul la comanda politică a puterii„ a conchis constituționalistul.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  POLITICA

  Nu umblați cu nasul pe sus, dar apucați-vă de rezolvat criza energetică. Acest mesaj le-a transmis liderul PSRM, Igor Dodon, reprezentanților PAS.

  SOCIAL

  Majoritatea PAS nu susține proiectul de lege cu privire la instituirea unei noi prestații sociale - Capitalul familial, propus de deputații din fracțiunea Blocului...

  ECONOMIE

  Deputații din majoritatea parlamentară PAS au respins proiectul de lege cu privire la dublarea Fondului de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, înaintat...

  POLITICA

  Blogger-ul Dragoș Galbur a comentat pe pagina sa de facebook alegerea noului Avocat al Poporului. Acesta s-a rezumat la un gând scurt dar plin...

  Copyright © 2021