Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Viorica Dumbrăveanu le-a povestit deputaților în ce stare a găsit spitalele, când a venit la Sănătate

  Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în Parlament în timpul examinării moțiunii de cenzură că, din cauza conducerilor precedente din sistemul de sănătate pandemia COVID-19 a prins sistemul medical din Moldova într-o stare gravă.

  ”Cu dotare insuficientă și neproporțională a spitalelor cu dispozitive medicale din cauza corupției și achizițiilor trucate, infrastructura învechită, unde nu sunt condiții elementare de igienă, pentru că din păcate sistemul de sănătate nu a fost o prioritate sau nu a existat dorință de a remedia starea lucrurilor, lipsa acută a personalului medical generată de salarii demotivante, atitudinii desconsideratoare, condiții de muncă inadecvate”, a spus ministrul.

  Potrivit ministrului, sistemul de sănătate din Moldova este bolnav aidoma unui pacient, care a fost infectat de corupție și interese.

  ”Un pacient care suferă de multe boli cronice, care au fost lăsate, ignorate, netratate sau tratate superficial, iar starea lui de la această atitudine, pe an ce trece, s-a agravat și mai tare”, a declarat Dumbrăveanu.

  Potrivit ministrului, evaluarea privind dotarea spitalelor cu dispozitive medicale efectuată înainte de pandemie, a demonstrat că 60 de dispozitive medicale nu sunt utilizate din următoarele cauze principale: consumabilele costisitoare, lipsa specialiştilor calificaţi, defecțiuni majore de reparat.
  ”Cu toate acestea, gradul de dotare a spitalelor este de 1,5 – 2,5 dispozitive medicale la un pat, pe când în ţările Uniunii Europene este în mediu de 5 – 15 dispozitive medicale la un pat”, a spus Dumbrăveanu.

  Un alt indicator alarmant, potrivit ministrului, este gradul de uzură foarte înalt a inventarului de dispozitive medicale în spitalele raionale, republicane și municipale. Astfel, peste 37 % din dispozitive medicale au o perioadă de exploatare de peste 10-15 ani, iar unele peste 30 de ani.
  Dumbrăveanu a declarat că una din cauzele principale care a dus la această situație este planificarea ineficientă a achiziţiilor de dispozitive medicale.

  ”Când a început pandemia, mulți dintre dumneavoastră ați sărit în ajutor sistemului medical. Alții, au așteptat când va ceda „Bolnavul” în fața COVID-ului, sau și mai rău, îngropându-l de viu, în fiecare zi, în studiourile televiziunilor și pe rețelele de socializare”, a spus ministrul.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Pensiile, alocațiile sociale și suportul unic de 900 de lei pentru luna octombrie au fost achitate aproape integral, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și...

  SOCIAL

  Ajutor pentru șomeri, spor salarial pentru angajații mai multor instituții de stat, dar și tratament gratuit pentru persoanele infectate cu virusul COVID-19. Acestea sunt...

  SOCIAL

  La Centrul COVID-19 din Chișinău au fost amenajate suplimentar 400 de paturi. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că 200 de paturi sunt destinate...

  SOCIAL

  Începând de astăzi, specialiștii din cadrul secțiilor de terapie intensivă din instituțiile medicale republicane, municipale și raionale vor coordona cazurile grave de infectare cu...

  Copyright © 2020