Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Viorica Dumbrăveanu le-a povestit deputaților în ce stare a găsit spitalele, când a venit la Sănătate

  Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în Parlament în timpul examinării moțiunii de cenzură că, din cauza conducerilor precedente din sistemul de sănătate pandemia COVID-19 a prins sistemul medical din Moldova într-o stare gravă.

  ”Cu dotare insuficientă și neproporțională a spitalelor cu dispozitive medicale din cauza corupției și achizițiilor trucate, infrastructura învechită, unde nu sunt condiții elementare de igienă, pentru că din păcate sistemul de sănătate nu a fost o prioritate sau nu a existat dorință de a remedia starea lucrurilor, lipsa acută a personalului medical generată de salarii demotivante, atitudinii desconsideratoare, condiții de muncă inadecvate”, a spus ministrul.

  Potrivit ministrului, sistemul de sănătate din Moldova este bolnav aidoma unui pacient, care a fost infectat de corupție și interese.

  ”Un pacient care suferă de multe boli cronice, care au fost lăsate, ignorate, netratate sau tratate superficial, iar starea lui de la această atitudine, pe an ce trece, s-a agravat și mai tare”, a declarat Dumbrăveanu.

  Potrivit ministrului, evaluarea privind dotarea spitalelor cu dispozitive medicale efectuată înainte de pandemie, a demonstrat că 60 de dispozitive medicale nu sunt utilizate din următoarele cauze principale: consumabilele costisitoare, lipsa specialiştilor calificaţi, defecțiuni majore de reparat.
  ”Cu toate acestea, gradul de dotare a spitalelor este de 1,5 – 2,5 dispozitive medicale la un pat, pe când în ţările Uniunii Europene este în mediu de 5 – 15 dispozitive medicale la un pat”, a spus Dumbrăveanu.

  Un alt indicator alarmant, potrivit ministrului, este gradul de uzură foarte înalt a inventarului de dispozitive medicale în spitalele raionale, republicane și municipale. Astfel, peste 37 % din dispozitive medicale au o perioadă de exploatare de peste 10-15 ani, iar unele peste 30 de ani.
  Dumbrăveanu a declarat că una din cauzele principale care a dus la această situație este planificarea ineficientă a achiziţiilor de dispozitive medicale.

  ”Când a început pandemia, mulți dintre dumneavoastră ați sărit în ajutor sistemului medical. Alții, au așteptat când va ceda „Bolnavul” în fața COVID-ului, sau și mai rău, îngropându-l de viu, în fiecare zi, în studiourile televiziunilor și pe rețelele de socializare”, a spus ministrul.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  LUMEA

  Peste 7 milioane de persoane aşteaptă încă să primească un tratament în spitalele din Anglia, un număr care reprezintă un nou record, potrivit datelor...

  Noutăţi

  Facturile vor deveni o povară prea grea în iarna care vine. ”Cheltuielile vor fi triple”, spun managerii de spital, care caută cu înfrigurare soluții....

  Noutăţi

  Membrii Biroului permanent al Parlamentului au aprobat astăzi ordinea de zi a ședințelor plenare care se vor desfășura în perioada 30 septembrie – 6...

  Noutăţi

  Parlamentul se convoacă astăzi în ședință, la ora 15:00. Ordinea de zi a ședinței a fost stabilită de către Biroul permanent al legislativului. Pe ordinea...

  Copyright © 2021