Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Victor Pușcaș, după eșecul guvernului Grosu: Președintele nu poate dizolva Parlamentul

  Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a explicat pentru Sputnik Moldova ce se poate întâmpla după eșuarea tentativei de învestire a Guvernului Grosu.

  Constituționalistul Victor Pușcaș a declarat pentru Sputnik Moldova că președintele nu poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate până când nu va consulta fracțiunile parlamentare și până când nu va primi avizul pozitiv de la Curtea Constituțională că există asemenea circumstanțe. În timpul consultărilor, ar putea fi propus pentru funcția de premier candidatul majorității parlamentare.

  „Pentru a ridica problema dizolvării Parlamentului trebuie să consulte fracțiunile parlamentare. Așa e scris în articolul 85, alineatul 1 din Constituție. (…) În timpul consultărilor, majoritatea parlamentară, dacă ea există, poate să înainteze candidatul său. În Constituție este scris că președintele „poate”. Adică nu e obligat, deși au expirat aceste trei luni de zile. Asta este o ferestruică recunoscută printre altele prin hotărârea Curții Constituționale”, precizează Victor Pușcaș.

  Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat ce opțiuni mai există pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. După ce deputații PSRM au contestat la Curea Constituțională decretul de numire al Nataliei Gavrilița candidat la funcția de premier, s-ar putea constata că prima tentativă de învestire a premierului nu a fost consumată.

  „Foarte corect. Trebuie să mai fie încă o tentativă. Și atunci poate să se vină cu candidatul majorității parlamentare. Dar trebuie să vedem dacă ea există, pentru că aceasta este o majoritate nu politică, ci tehnică. Adică se adună numai pentru a vota un candidat la funcția de prim-ministru. Dar politică garantează susținerea politică a guvernului în viitor”, a precizat Victor Pușcaș.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  sputnik.md

  Facebook

  SOCIAL

  Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, susține că în decizia șefului statului de a acorda pază de stat actualului președintele al Curții Constituționale,...

  POLITICA

  Curtea Constituțională (CC) s-a ghidat în luarea deciziei de astăzi de niște aparențe de adevăr și nu de litera și spiritul Constituției. Comentariul a...

  POLITICA

  Parlamentul din legislatura a zecea poate fi dizolvat. Decizia a fost pronunțată de către președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

  POLITICA

  Parlamentul urmează să decidă, astăzi, asupra creării Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Proiectul de hotărâre a...

  Copyright © 2020