Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Vești proaste pentru moldoveni

  Vești proaste pentru moldoveni în prag de iarnă. După creșterea prețului la pâine și la combustibil, dar și după posibilele creșteri de tarif la gazele naturale, moldovenii mai primesc o lovitură dură. Prețul la cărbune s-a scumpit cu 25 la sută. Astfel costul pentru o tonă de cărbune s-a majorat de la 3500 la 4 mii de lei. Cei mai afectați de această scumpire sunt oamenii de la sate care fac focul în sobe cu cărbuni.

  În localitatea Hlinaia, raionul Edineț, la moment, au loc lucrări de conectare a satului la rețeaua de gaze naturale. Deși la prima vedere, localnicii s-au bucurat că se vor încălzi mai ușor, acum sunt disperați din cauza unei eventuale scumpiri a prețului la gaze. Și chiar dacă au plătit până la 15 mii de lei pentru a-și conecta locuințele la rețeaua de gaze, unii dintre ei, ne-au spus, nedumeriți că nu mai știu dacă vor avea bani pentru a plăti, lunar, facturile.

  „Dacă se va scumpi gazul vom, face focul cu tizic, iar din nou, știți ce e tizic, cunoașteți?!”

  „Mulți de la noi din mahală îl trag doar ca să aibă gaz la plită, dar deja cu încălzitul nu trag nădejde pentru că e prea scump.”

  „Până acum, mulți optau pentru gaz, la moment cum auzim noutăți cum se măresc prețurile, cam nu se știe cum va fi mai bine. posibil să fie mai rentabil cu lemne».

  Și așa gândesc majoritatea oamenilor din sat cu care a discutat echipa noastră de filmare. Unii localnici ne-au spus că nici lemne de foc nu mai găsesc în vânzare.

  „-De unde lemne? -Nu sunt? -Bani nu sunt. Facem câte puțin, cu economie trăim. Eu sunt singură și e greu tare. Dă 850 de lei pentru scladometru, și apoi adu-l acasă, și apoi adu un om care să le despice, și de costă peste o mie scladometru. Voi primi vreo două luni pensia și voi lua, dar cu ce să trăiești mai departe, dacă tot din pensie, și gazul și lumina.”

  „Nu avem de unde cumpăra, nu că nu vrem, dar nu avem de unde.”

  „-Dacă se scumpește cam nu ține de buzunarul nostru, trei copii și numai soțul lucrează. -Cu ce o să vă încălziți?- Cu lemne.”

  Chiar dacă unii localnici au găsit lemne în vânzare, aceștia spun că prețurile sunt foarte mari. Aceștia spun că un metru ster de lemne poate fi procurat cu prețuri ce variază între 600 și 900 de lei.

  „Prea se scumpește, asta e deja fără măsură, ce fac niște băbuțe 1100 de lei sau 700 lei și ele în Chișinău au gaz, cu ce oamenii ăia să trăiască. Nu-i bine cu scumpitul acesta tot, și pâinea, tot, nu-i bine.”

  „Când stai să te uiți după lemne și după cărbune, e cam tot aceeași, e mai ușor să fie la gaz, decât la lemne și la cărbune, e tot acolo, dacă un cub de lemne e 900 de lei, cărbunele nu știu cum cât este, și pe lună cu gazul ajungi până la o mie de lei. ”

  Amintim că, Moldovagaz a anunțat că va solicita creșterea cu 35 la sută a tarifului la gazele naturale pentru cosumatorii finali. Dacă ANRE va accepta cererea, atunci, pentru casnici, un metru cub de gaze va costa în jur de șase lei, față de patru lei și 30 de bani cât este în prezent.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021