Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Vești bune pentru pensionari

  Peste 13 mii de pensionari din Moldova, care continuă să activeze, pot solicita recalcularea pensiei, din data de 1 iulie. Numărul beneficiarilor care pot cere reexaminarea pensiei crește substanțial datorită unei inițiative a deputaților PSRM. Remunerarea pentru această categorie va constitui în mediu 5 118 lei sau cu 2419 lei mai mult decât primesc acum, iar solicitarea de reexaminare a pensiei se depune la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.

  ALA DAROVANAIA, DEPUTAT PSRM

  “Toți beneficiarii care se încadrează în aceste 3 categorii, deci au stabilită pensia până la anul 1999 și au stagiul de pensie mai mare sau mai mic de 15 ani. După 1999 și au un stagiu mai mare de 10 ani sunt așteptați la Casa Teritorială de Asigurări Sociale. În baza vizei de domiciliu, unde trebuie să prezinte o cerere scrisă la care se anexează copia buletinului și a carnetului de muncă, documente care se prezintă și în original.”

  Deputatul PSRM, Alla Darovannaia, unul din autorii acestor modificări, a declarat că procesul de reexaminare a pensiilor se va finaliza în anul 2023 și nu în anul 2027, așa cum prevedea legea anterioară. Din 1 iulie 2020, vor depune cerere de reexaminare a pensiei beneficiarii a căror pensie a fost stabilită în perioada 1 ianuarie 1999 – 1 ianuarie 2019 și care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 10 ani în sus. De la 1 ianuarie 2021, vor depune cerere pensionarii care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 7 ani până la 10 ani, iar de la 1 ianuarie 2022 – cei care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 5 ani până la 7 ani. De la 1 ianuarie 2023, cerere de reexaminare a pensiei vor putea depune pensionarii care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 2 până la 5 ani.

  Facebook

  Copyright © 2020