Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Veste bună! Tarifele la mai multe servicii medicale au fost micșorate

  Tarifele la mai multe servicii medico-sanitare au fost micșorate, unele dintre ele chiar de două ori. Decizia a fost luată astăzi de Guvern la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

  Ministrul Viorica Dumbrăveanu a precizat că aceste servicii sunt acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină CNAM, ceea ce va permite contractarea unui număr mai mare de servicii medicale pentru pacienți.

  Astfel, tariful la o ședință de hemodializă a fost micșorat de la 2393 de lei la 1995 de lei. Această diminuare a tarifului va permite contractarea suplimentară a 16 mii de ședințe de hemodializă.

  Tariful pentru o ședință de hemodiafiltrare a fost micșorat de la 2645 de lei la 2195 de lei, ceea ce va permite contractarea suplimentară a serviciilor pentru 2100 de ședințe. De asemenea, a fost revizuit tariful pentru screeningul cervical de la 125 la 62 de lei, datorită implementării unei metode automatizate de laborator. Aceasta va permite contractarea suplimentară a 50800 de investigații.

  Prin decizia Guvernului, a fost substituit tariful pentru operația de transplant de cornee cu tariful pentru costul cazului tratat a transplantului, care include în afară de costul operației de transplant de cornee și cheltuielile de spitalizare și cheltuielile paraclinice.

  ”Necesitatea revizuirii acestor tarife a fost determinată de costurile reale pe care le suportă prestatorul de servicii”, a declarat ministrul.

  De asemenea, a fost determinat tariful pentru realizarea testelor la infecția COVID-19.

  ”Vin cu precizarea că aceste tarife sunt determinate pentru că au fost activate două laboratoare în cadrul a două instituții medico-sanitare publice, finanțate de CNAM, și pentru a le putea achita costurile respective. Atât prelevarea, procesarea testului, indiferent dacă persoana este sau nu asigurată, precum și tratamentul în cazul infecției COVID-19 rămâne a fi gratuit și este asigurat din FAOAM”, a spus ministrul.

  Facebook

  SOCIAL

  De la 1 iunie 2022 au intrat în vigoare noile tarife pentru serviciile poştale prestate de întreprinderea de stat Poșta Moldovei, care au crescut...

  ECONOMIE

  Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali vor crește în continuare în Moldova, ceea ce va da un impuls suplimentar al proceselor inflaționiste, a...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Consilierii PSRM au prezentat un șir de soluții, care ar putea îmbunătăți situația în transportul public din municipiul Chișinău. În cadrul unei conferințe de...

  SOCIAL

  Vârsta de pensionare în Republica Moldova va fi micșorată, dacă actualul președinte, Igor Dodon, va obține victoria în data de 15 noiembrie.

  Copyright © 2021