Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Veaceslav Ioniță: În premieră asistăm la fenomenul numit creditare negativă

  În Republica Moldova lucrurile stau prost, investițiile străine în economia țării sunt cele mai mici din Europa, de trei ori mai puține decât în Belarus și, în premieră, asistăm la fenomenul numit creditare negativă.

  „Când vorbim despre ce simte cetățeanul de rând, trebuie să luăm în calcul câțiva indicatori. Primul ar fi despre locurile de muncă create. Din 2010 și până în prezent, la capitolul locuri de muncă la noi per total e zero. Tot ce am creat noi, companiile străine, doar au compensat lichidarea locurilor de muncă trecute”, a explicat expertul Veaceslav Ioniță în cadrul unei emisiuni.

  Veaceslav Ionița a mai atras atenția că în pofida ancorării țării noastre în procesul de integrare europeană, investițiile străine sunt cele mai mici din Europa, de trei ori mai puține decât în Republica Belarus, considerată ca fiind condusă de un regim autoritar și nedemocratic.

  „Dacă nu ai investiții, întrebarea mea, dacă nu vor să vină la tine investițiile, cei cu țara asta? Noi tot spunem că agenții economici nu vor să ia credite. Dvs cunoașteți că în prezent, agenții economici, țin aproape 30 de miliarde de lei în bănci, banii lor? Ei nu doar că nu i-au credite, ei banii lor nu-i investesc. Și acum întrebarea, ce am făcut noi cu dânșii, de ei se tem să investească banul lor?”, a mai adăugat expertul IDIS Viitorul.

  Ioniță a accentuat că pentru prima dată în istoria țării s-a ajuns să avem creditare negativă, fenomen care se explică prin faptul că agenții economici au luat din bănci mai puține credite, decât au depus.

  „În toată lumea care se dezvoltă armonios, populația face economii, duce banii la bancă, din banii aceștia agenții economici fac investiții, se fac locuri de muncă și țara se dezvoltă. Într-o țară cum am fost noi până acum, sperăm să fie bine mai departe, agentul economic nu investește nimic din diferite motive, pune banii la bancă, populația se duce și ia credit și păpăm banii. Astfel omorâm economia de două ori, prima că agentul economic în loc să investească, ține banii la bancă, iar populația consumă banii aceștia, dar nu consumăm producție locală, dar producție de import și omorâm și mai tare economia noastră”, a punctat Ioniță.

  Expertul a mai adăugat că în Moldova avem creștere a economiei, dar fără dezvoltare, care în fond distruge agenții economici locali, deoarece consumul populației crește din contul importurilor.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  „80 la sută din populație ar putea să nu-și permită să achite pentru gaz”. Prin urmare, soluția ideală pentru R. Moldova în următorul sezon...

  ECONOMIE

  Moldovagaz solicită conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %....

  ECONOMIE

  Criza motorinei este cauzată exclusiv de formula aceasta stupidă de plafonare zilnică a prețurilor la produsele petroliere, spune Veaceslav Ioniță, expert economic. „Această formulă...

  ECONOMIE

  Expertul economic, Veaceslav Ioniță, constată într-o analiză că anul 2021 a fost marcat de o creștere record a prețurilor la produsele alimentare, produsele care...

  Copyright © 2021