Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Vasile Bolea: Interpretarea eronată a Constituției poate induce ideea cetățenilor că votul lor nu contează

  Președintele Republicii Moldova a ignorat Constituția și hotărârile Curții Constituționale prin desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea, în pledoaria sa în fața magistraților Curții Constituționale.

  Astăzi, Curtea Constituțională examinează sesizarea unui grup de deputați PSRM privind controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova, din 11 februarie, privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

  Făcând trimitere la legislația națională, Bolea a remarcat că Maia Sandu a încălcat principiul neutralității politice prin impunerea propriului candidat la funcția de premier, asta deși o majoritate formalizată din 54 de deputați a propus un candidat pentru care sunt gata să-și dea votul. Deputatul a atras atenția Înaltei Curți că șeful statului creează premise pentru apariția unor conflicte instituționale prin impunerea Parlamentului a propriei opțiuni.

  Totodată, Bolea a menționat că interpretarea eronată a Constituției țării poate induce ideea cetățenilor că ei nu exercită real suveranitatea națională, că votul lor nu contează și că oricând rezultatul alegerilor poate fi negat de președintele țării. Potrivit autorului sesizării, în argumentarea refuzului înaintării candidatului propus de majoritatea parlamentară, Maia Sandu a enunțat motive referitoare la integritatea unor deputați și nu la calitățile candidatului, așa cum cere legea.

  Deputatul a remarcat că președintele țării este garantul suveranității, independenței naționale, unității și integrității teritoriale, dar aceste funcții nu-i permit să întreprindă acțiuni fără a ține cont de voința Parlamentului.

  ”Dacă președintele o desemna pe Mariana Durleșteanu, cred că în Parlament erau să fie acumulate mult mai multe voturi pentru susținerea acestei candidaturi și unui nou Guvern”, a spus Bolea.

  Autorul sesizării a declarat că perpetuarea crizei politice va genera efecte negative pentru societate.

  ”În această situație trebuie să avem un guvern care să rezolve unele probleme stringente: criza pandemică, economică. Dacă nu rezolvăm acum aceste probleme noi riscăm nici să nu ajungem la alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Vasile Bolea.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  socialistii.md

   

  Facebook

  ECONOMIE

  Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vasile Bolea a anunțat, astăzi,...

  POLITICA

  Judecătorii Curții Constituționale vor să zboare cu avionul din contul statului. Cel puțin asta reiese din planul de achiziții pentru anul 2021 al Curții...

  POLITICA

  Curtea Constituțională va examina astăzi sesizările privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Sesizările în acest sens au fost depuse de deputatul neafiliat...

  POLITICA

  Decizia de demitere a judecătorului Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, poate fi atacată în instanța de judecată. Acest lucru este posibil după modificarea legislației,...

  Copyright © 2021