Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Vaccinul, instrument al integrării europene?

  În timp ce, în ultima perioadă, președintele Maia Sandu s-a axat pe vizitele în străinătate, consilierul său în domeniul Sănătății și Protecției Sociale, Ala Nimerenco, face declarații care confirmă criza de management în organizarea campaniei de vaccinare anti-COVID a cetățenilor.

  În cadrul emisiunii ”În Profunzime” de la Pro TV, consilierul președintelui, Ala Nemerenco, a făcut mai multe declarații tăioase, dar și contradictorii, în același timp. Nimerenco a menționat că Moldova așteaptă un lot de vaccinuri furnizat pe platforma COVAX. Întrebată despre ce vaccin anume este vorba, unul eficient sau ieftin, consilierul președintelui s-a limitat a spune doar că acesta este unul… gratuit.

  Ala Nemerenco, consilier al preşedintelui RM în domeniul Sănătății

  «Este absolut gratuit. Deci, Covax aduce pentru Moldova și alte țări absolut gratuit. Deci, aceste instituții aduc tipuri de vaccin ca Pfaizer, Moderna și altele care dispun de certificate internaționale. Dacă noi suntem în regiunea UE, neapărat vor dispune și de certificate EMA, dar, cel mai importnat, sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății.»

  Prin sintagma ”altele”, Nemerenco s-a referit la vaccinul rus Sputnik V, care, la fel ca și analogii săi occidentali, este disponibil și pentru țările de pe platforma internațională COVAX. Cu toate acestea, vaccinul nici măcar nu este luat în calcul de către autoritățile moldovenești ca o opțiune alternativă. Certificatul EMA, despre care vorbea Nemerenco, este emis de Agenția Europeană a Medicamentului. Încă din 21 decembrie 2020, agenția a recomandat utilizarea vaccinului dezvoltat de compania americană Pfizer și compania germană BioNTech pentru imunizarea în masă a populației din UE împotriva COVID-19. În aceeași zi, Comisia Europeană a permis utilizarea acestor vaccinuri chiar și „în regim de urgență”. Când vorbim despre UE însă, cu cât mai multor oameni le este administrat vaccinul, cu atât mai multe întrebări apar. Un prim exemplu în acest sens este Norvegia, unde potrivit Agenției Norvegiene a Medicamentelui, 23 de persoane au murit, după ce li s-a administrat preparatul Pfizer. În ceea ce privește vaccinul Moderna, deținut de compania farmaceutică americană, Comisia Europeană l-a aprobat pentru utilizare în UE în data de 6 ianuarie. Conform ordinului Comisiei Europene, guvernelor din țările zonei euro li se „recomandă” să folosească vaccinurile Pfaizer și Moderna pentru vaccinarea în masă a populației doar pentru moment, întrucât Comisia a semnat deja contracte pentru achiziționarea a două miliarde de doze, chiar înainte de finalizarea testării lor. Reiese că, potrivit Alei Nemerenco, dacă aceste vaccinuri sunt utilizate de țările considerate a fi dezvoltate, atunci acestea sunt de înaltă calitate. În al treilea rând, Nemerenco a spus că Moldova nu este pregătită să primească preparatul împotriva COVID-19. Iar întârzierea livrării vaccinului în țara noastră se datorează absenței, până nu de mult timp, a Planului Național de vaccinare. În același timp, consilierul Maiei Sandu a subliniat că planul de imunizare, elaborat și aprobat săptămâna trecută, este rezultatul muncii unei echipe de specialiști din cadrul Ministerului Sănătății (adică o echipă care a fost creată sub conducerea fostului ministru Viorica Dumbraveanu). Întrebată dacă vaccinul va ajunge în Moldova la sfârșitul lunii ianuarie și dacă imunizarea va începe în februarie, conform planului, oficialul a confirmat neputința autorităților.

  Ala Nemerenco consilier al preşedintelui RM în domeniul Sănătății

  “Asta este imposibil fiindcă țările sunt anunțate din timp, nimeni nu aduce vaccinul și îl descarcă cum descarcă un camion prundișul.”

  Se pare că Moldova nu este pregătită nici să asigure transportarea, și nici depozitarea vaccinurilor. Contactați de Accent TV, reprezentantul Centrului Național pentru Sănătate Publică, responsabil pentru dezvoltarea și implementarea unui plan de vaccinare a populației împotriva noului virusul, a confirmat că nu se știe încă ce vaccinuri vor ajunge în Moldova. Totodată, ni s-a spus să țara noastră este pregătiriă pentru a depozita loturile.

  Operator «linia verde», ANSP

  ” -Dacă ar fi să ne referim la vaccinul Pfaizer. Acest vaccin are cele mai dure condiții de depozitare, ele fiind păstrate la temperaturi de minus 70-80 de grade Celsius? -În cazul în care vom beneficia de acest tip de vaccin, atunci specialiștii noștri vor monitoriza condițiile de păstrare. -Cu alte cuvinte, dacă acest vaccin va ajunge în țară el va putea fi transportat și păstrat în siguranță? -Sigur că da. Nu contează ce fel de vaccin vom primi, specialiștii vor monitoriza păstrarea acestuia.”

  Reiese că fie înalții oficiali nu sunt informați, fie nu știe stânga ce face dreapta. În toamna anului trecut, Igor Dodon, în calitate de șef de stat, a încheiat o serie de acorduri cu Federația Rusă, prin intermediul cărora partea rusă a promis livrarea în țara noastră a mai multor doze de vaccin.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020