Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  UTA Găgăuzia, totalurile anului

  Proiectele de lege care stipulează statutul și împuternicirile Găgăuziei nu afecteză suveranitatea Republicii Moldova, susține bașcanul Găgăuziei. Însă persoanelor care cred altceva, Irina Vlah le-a recomandat să citească atent documentele adoptate în acest sens de către Parlament. Declarația a fost făcută de către Vlah, în cadrul tradiționalei conferințe pe care o organizeză aceasta la fiecare sfârșit de an.

  Irina Vlah a subliniat că două dintre cele trei proiecte de lege, care fac parte din așa-numitul „pachet găgăuz”, adoptat de majoritatea parlamentară, nu conțin niciun cuvânt despre federalizare. Cele trei proiecte au fost elaborate într-o comisie mixtă de conciliere, din care fac parte membri ai Parlamentului și Adunarea Națională, precum și experți internaționali. Cel mai important punct al documentelor este acordarea pentru Găgăuzia a unui nivel special de guvernare și interzicerea legislativului de a face modificări Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, din 1994, fără un acord din partea Adunării Populare a Autonomiei.

  Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei

  „Aceste legi permit inițierea unui dialog și construirea unor relații bune între Chișinău și Comrat și, cel mai important, presupun un nivel de încredere. Aceasta este ceea ce ne lipsește întotdeauna când o parte spune „nu ne-ai dat”, iar cealaltă spune „noi îți dăm multe”. Documentele vor permite un dialog calm și eficient. Pentru Transnistria, inclusiv. De ce nu?”

  Bașcanul a mai declarat că autonomia găgăuză a primit, anul acesta, aproximativ 54 de milioane de lei din partea Chișinăului pentru ajutorarea agricultorilor care au fost afectați de secetă. De sprijin vor beneficia fermierii care cultivă cereale din grupul întâi. Este vorba de grâu, secară, orz, ovăz.

  Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei

  ”Găgăuzia a fost cea mai afectată anul acesta de secetă. Am pierdut 75-80% din recoltă. Nu doar fermierii noștri au suferit, ci și oamenii obișnuiți, care cultivă cereale sau alte culturi. Am avut o amenințare serioasă că regiunea va rămâne fără pâine. Guvernul a rezolvat această problemă destul de repede. Pentru primul grup de cereale, Găgăuzia a primit aproximativ 54 de milioane de lei pentru a acoperi toate problemele asociate secetei. Adică, toate cererile din partea fermierilor noștri către Guvern au fost aprobate și au primit subvenții. Prin urmare, proiectele adoptate acum vor sprijini fermierii noștri și mă bucur că ei înțeleg situația și apreciază sprijinul Guvernului țării noastre în această perioadă destul de dificilă.”

  Irina Vlah a mai declarat că autoritățile autonomiei sunt gata să creeze, și de acum încolo, condiții pentru dezvoltarea mediului de afaceri și să continue cooperarea cu toate țările partenere. Această abordare a dat deja rezultate, spune bașcanul. Potrivit datelor Centrului pentru Informații și Asistență în Afaceri al UTA Găgăuzia, doar în ultimii doi ani, în Autonomie au apărut peste două mii de noi locuri de muncă.

  Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei

  ” Ne străduim să creăm un mediu favorabil pentru toți investitorii. Credem că nu ar trebui să existe adversari sau dușmani în cooperarea economică. Vom continua cooperarea cu toți partenerii noștri. „

  Bașcanul a mai menționat că, în ciuda provocărilor pe care le-a avut conducerea autonomiei, anul 2020 a fost unul cu rezultate importante. Printre acestea se numără deschiderea a cinic grădinițe noi, achiziționarea echipamentelor medicale pentru spitalele din Autonomie și ronovarea stadionului din orașul Comrat.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021