Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  UTA Găgăuzia alege

  Duminica viitoare, 19 septembrie, în UTA Găgăuzia vor avea loc alegerile pentru Adunarea Populară. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor participă activ în această cursă nominalizând 21 de candidați pentru postul de deputat al Adunării. Cine sunt ei, cu ce programe vin în fața alegătorilor și cum văd viitorul Autonomiei, aflați din reportaj.

  Liderul Partidului Socialiștilor din Moldova Igor Dodon este practic singurul politician care a acordat întotdeauna atenție sporită UTA Găgăuziei. Potrivit acestuia, ținând cont de situația politică actuală din țară, alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia sunt de o mare importanță.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  «Eu, în calitate de președinte al țării, o dată la două săptămâni, cel puțin, am venit aici în Găgăuzia și Fracțiunea Partidului Socialiștilor în parlament întotdeauna a susținut iar în legislatura de atunci a parlamentului și în aceasta, fracțiunea noastră are cel mai mare număr de reprezentanți ai regiunii. Am acordat întotdeauna multă atenție. Datorită nouă, au fost adoptate legile privind Găgăuzia, cărora nu li s-a acordat importanță în ultimii 20 de ani. Iar fracțiunea socialiștilor a reușit să le aprobe în decembrie anul trecut. Aceste alegeri sunt foarte importante deoarece vedem presiunea de la Chișinău asupra Găgăuziei. Au eliminat Bașcanul Găgăuziei din Consiliul de Securitate, acum există presiuni asupra procurorului general, care este un profesionist. Dar este un găgăuz, unora nu le place. Probabil că vor să pună niște români».

  Și totuși, ce așteptări au de la acest scrutin locuitorii autonomiei.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  «Știți, oamenilor le este foarte frică de destabilizare. Toată lumea își amintește când dreapta era la putere. La începutul anilor ’90, o campanie tristă împotriva Găgăuziei și, în această situație, desigur, este foarte important ca în Adunarea Populară a Găgăuziei să existe majoritatea patrioților, cei care vor apăra drepturile de autonomie».

  În general, locuitorii din Găgăuzia își doresc la fel ca și locuitorii din toată Moldova, stabilitate, dezvoltare și încredere în viitor. Cum să realizeze acest lucru? Nu este o problemă pentru candidații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Eugeniu Tucan, în ciuda vârstei sale, are o bună experiență în management. Tânărul a fost atât viceprimar al Comratului, cât și consilier municipal. El e de baștină din satul Congazcic și a fost nominalizat în calitate de candidat pe circumscripția nr. 29.

  Eugeniu Tucan, candidat, circumscripția nr. 29, s. Congazcic, Blocul PCRM-PSRM

  «Acum, autorităție pro-europene, s-ar putea spune chiar pro-române, au ajuns la putere și aici și alegătorul Găgăuziei ar trebui să fie atent. Pentru că mulți deputați „independenți” se ascund în prezent în spatele „independenței”. De îndată ce intră în Adunarea Națională, autoritățile centrale îi vor trage de sfori și îi vor obliga să accepte proiectele de lege benefice autorităților pro-europene. Prin urmare, aș dori să încurajez oamenii să voteze pentru cei care nu îi dezamăgesc niciodată. Pentru cei care au fost întotdeauna de partea Găgăuziei, indiferent de situație».

  Eugeniu Tucan, spune că în primul rând, după ce va câștiga alegerile, va organiza o adunare a locuitorilor în Congazcic, totodată există și un proiect special în programul său electoral – de a face un festival annual republican al pepenelui verde în satul său de baștină.
  Ivan Dimitroglo, este candidat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din circumscripția electorală nr. 4 din Comrat. Consilier municipal cu diplomă în domeniul dreptului, master în drept. El a demonstrat în practică echipei noastre de filmare cum se implementează următorul proiect de infrastructură în Comrat.

  Ivan Dimitroglo, candidat, circumpscripția nr. 4, mun. Comrat, Blocul PCRM-PSRM

  «Din momentul în care am devenit consilieri municipali, am avut o idee să asfaltăm strada Lomonosov, să conectăm două secțiuni separate de râul Ialpug. Această idee are mai mult de un an și, în sfârșit, astăzi, cu ajutorul echipei noastre, guvernul, am reușit să atragem un milion de lei aici. Și astăzi, după cum puteți vedea singur, este în curs pregătirea finală pentru asfaltarea drumului. În cele din urmă, locuitorii acestei străzi vor simți în ultimii 30 de ani că au un drum asfaltat».

  Investiții pentru acest proces au fost planificate în bugetul de stat pentru acest proiect încă anul trecut, prin eforturile Fracțiunii socialiștilor din parlament. Planurile pentru anul viitor includ construirea unui pod pe această porțiune. Potrivit lui Ivan Dimitroglo, multe proiecte noi așteaptă implementarea lor iar acum totul este în mâinile alegătorilor. La alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia, care vor avea loc pe 19 septembrie, participă 122 de candidați. Alegerile vor fi monitorizate de 10 observatori naționali și 17 internaționali.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021