Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Urmează să se expună

  Pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, sunt în toi. În mai puțin de două săptămâni, CEC va anunța câte secții de votare vor fi deschise în străinătate. Numărul acestora va depinde de mai multe criterii electorale, inclusiv, numărul cererilor înregistrate în prealabil. Până la finalizarea înregistrării au rămas ore numărate. Motiv pentru care președintele CEC a îndemnat diaspora să dea dovadă de responsabilitate civică. Cert este că numărul secțiilor de votare la anticipate nu va fi mai mic decât cel înregistrat la scrutinul prezidențial din toamna anului trecut.

  În cadrul unei conferințe de presă organizate de comun cu Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil a anunțat că până în data de 5 iunie se va decide asupra organizării și formării secțiilor de votare din străinătate. La baza hotărârii vor sta o serie de criterii stabilite de Codul Electoral.

  Dorin Cimil președintele CEC

  ”Unu pe baza numărului de alegători care au participat la la scrutinul precedent în circumscripția națională, doi – pe baza înrtegistrării prealabile, trei – pe baza informațiilor obținute de către MAI de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor RM, privind numărul acestora și locul aflării acestora”

  Cimil a anunțat că termenul limită de înregistrare prealabilă este data de 26 mai, curent. Iar, până în prezent, de acest serviciu au beneficiat aproximativ 93 de mii de moldoveni, aflați peste hotarele țării.

  Dorin Cimil președintele CEC

  ”Înregistrările pot fi făcute online pe alegător.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC, sau la sediile misiunilor diplomatice, oficiile consulare ale RM”

  Cimil a mai spus că înregistrările prealabile făcute în cadrul scrutinelor anteriore rămân a fi valabile, cu unele excepții însă. Spre exemplu, dacă alegătorul a ales să se mute într-o altă țară, diferită de cea în care a votat la prezidențiale, atunci el este îndemnat să acceseze repetat site-ul și se facă modificările de rigoare. Subliniem că MAE-ul a prezentat deja un prim-proiect de repartizare a secțiilor de votare în străinătate. Ultimul cuvânt le revine însă membrilor CEC.

  Facebook

  Copyright © 2021