Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Undă verde lucrărilor în câmp

  Odată cu încălzirea vremii, oamenii de la sate au ieșit la munca în câmp. Țăranii speră că în acest an, vor avea roadă bogată comparativ cu anul trecut, care a fost unul secetos. Unii oameni spun că, pe câmp se simt mai în siguranță pentru că aici nu este coronavirus.

  în acest an, lucrările în câmp au început cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Și așa cum anul acesta, iarna au căzut ninsori, iar primăvara ploi, oamenii speră să culeagă o roadă bogată.

  Stepanida Guțu

  “Începem să punem harpacica, mai devreme se pune nahutul, chiar cum se ia zăpada se pune nahutul, semința de ceapă punem. Suntem bucuroși că avem așa o primăvara frumoasă cu multă ploaie și umezeală, să dea Domnul să avem roadă bogată.”

  Pe Victor Crangaci din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi l-am găsit pe câmp, în timp ce tăia vița –de-vie. Bărbatul spune că seceta de anul trecut a afectat butucii, iar acest lucru se simte și în acest an.

  Victor Crangaci

  “O gătim pentru roadă, îi lăsăm pe butuc ochiuri pentru roada viitoare. Dacă va ploua va fi roadă, dacă nu…cum o să fie, cum va da Dumnezeu.”

  Oamenii spun că le este frică de coronavirus și respectă măsurile de protecție impuse de autorități, în special când merg la magazin sau la poștă. Pe camp însă, în aer liber, departe de mulțime și îmbulzeală oamenii spun că se simt mult mai în siguranță.

  Elena Baractari

  “Aici pe deal fără mască, că mă rog…. fugim pe deal că poate pe deal nu va veni, nu stăm acasă!”

  Gheorghe Bîzgu

  „Nu mă tem dar intuiția îmi zice că va trece acest virus, nu se va duce mai departe. La toți le doresc să treacă și să fie tot normal.”

  Iar Ioana și Petru Scultenic din satul Cimișeni, raionul Criuleni îngrijeau astăzi vița-de-vie. Toată viața, cei doi soți au fost oameni gospodari și au avut grădina îngrijită. Și astăzi, la ai lor 70 de ani, soții vin pe camp de la o distanță de trei kilometri de casă pentru a tăia butucii.

  Ioana Scutelnic

  “Parcă e bine, s-a face roada, față de anul trecut. Atunci am pus cartofi în țărână uscată, fasole în țărână uscată. Și e greu suntem bătrâni și nu putem. Am 72 pe 73 de ani…Mai avem noroc de rabla ceea de mașină ce ne mai aduce…”

  Petru Scutelnic

  „Cartofi am pus acasă, la deal o să pun popușoi, am arat și trebuie de semănat. 50 de sote nu le pui cu sapa.”

  Potrivit meteorologilor, mâine și poimâine vremea se va răci și se anunță ploi și lapoviță iar în nordul țării ar putea să ningă slab. Vremea se va încălzi de vineri, astfel în weekend, mercurul în termometre va urca până la 17 grade, ziua.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020