Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Ceban: Un proiect scos de la naftalină, începe să fie pus în practică. 6 grădinițe din capitală vor fi izolate termic

  Va fi mai cald. 6 grădinițe din capitală vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”. În acest sens, primarul a semnat un contract cu primul antreprenor, care a câștigat licitația primului tender de 6 grădinițe. Este vorba de următoarele instituții preșcolare: nr.167, 146, 34, 112, 225, 127, unde lucrările vor dura 12 luni.

  „Este un proiect mult aşteptat, dar şi deosebit din motivul că beneficiarii nemijlociţi sunt copii. Valoarea totală proiectului este de 25 milioane de euro şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu susținerea financiară a partenerilor de dezvoltare, BERD (10 mil, împrumut), BEI (10 mil, împrumut) și Fondul pentru energie E5P (5 mil grant)”, a declarat Ion Ceban.

  Primarul punctează că prima tranșă a proiectului presupune termoizolarea a 23 de clădirii – instituții publice: grădinițe, licee, școli sportive și spitale.

  Astfel, la prima etapă, la cele 6 grădinițe va fi sporită performanța totală a anvelopei clădirilor, vor fi instalate puncte termice individuale noi și înnoite rețelele de alimentare. De asemenea, vor fi restabilite total acoperișurile, cu instalarea de panouri fotovoltaice performante pentru a micșora consumul energiei din rețeaua centralizată. Vor fi restabilite subsolurile și rețelele inginerești. Va fi schimbat utilajul din blocurile alimentare.

  De precizat că în prima fază au fost analizate peste 300 de instituții și selectate acele obiective, ce aduc pierderi la bugetul municipal, prin irosirea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și facturile de întreținere.

  Pe parcursul lunii octombrie, Primăria municipiului Chişinău va lansa licitația pentru celelalte 3 loturi în care intră 3 spitale, 14 licee/școli sportive.

  ionceban.md

  Facebook

  SOCIAL

  Copiii în grădiniță urmează să aibă un meniu unic de alimentare. Aceasta ideea a fost discutată astă într-o ședință, unde s-au abordat cele mai...

  SOCIAL

  Din 126 de grădinițe din municipiul Chișinău, 124 de instituții de educație timpurie au fost conectate la rețeaua centralizată de agent termic.

  SOCIAL

  Copiii din grădinițele municipiului Chișinău vor fi alimentați conform unui meniu unic. Un acord în acest sens a fost semnat între Direcţia generală educaţie,...

  SOCIAL

  Cazurile de îmbolnăvire în rândul copiilor, dar și creșterea numărul de infectări cu Covid-19 a determinat membrii Comisiei specializate din cadrul Primăriei Chișinău să...

  Copyright © 2020