Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un precedent periculos

  Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce, președintele țării, Maia Sandu, a anulat decretul de numire a lui Veaceslav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Comunicatul de presă al asociației menționează, de asemenea, că președintele a stabilit un precedent periculos pentru independența sistemului judiciar.
  Potrivit reprezentanților Asociației Judecătorilor din Moldova, „încetarea prematură a mandatului judecătorilor Curții de Apel, este posibilă numai dacă au comis încălcări grave ale funcției sau dacă nu este în măsură să își îndeplinească atribuțiile. Orice ingerință în executarea mandatului magistratului instanței care nu privește aceste cauze este un abuz ilegal care încalcă independența sistemului judiciar. ”
  Amintim că, pe 28 mai, președintele Maia Sandu a anulat decretul celui de-al cincilea președinte al Moldovei, Igor Dodon, privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Demisia lui Clima, Sandu a motivate-o prin faptul că au fost comise încălcări în timpul numirii sale de către Consiliul Superior al Magistraturii.
  Totodată amintim că pe 27 mai, Maia Sandu a venit la ședința CSM pentru a discuta cu judecătorii despre lupta împotriva corupției. Aceasta nu este prima încercare a șefului statului de a purta conversații informale cu reprezentanții sistemului judiciar, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Anterior, un mare scandal a izbucnit după ce mass-media a deconspirat întâlnirea secretă a Maiei Sandu cu unii judecători la începutul acestui an într-un cadru informal. La această întâlnire au fost invitați judecători, care într-un fel sau altul au relații și chiar legături de familie cu consilierii șefului statului. Atunci, experții au calificat această acțiune drept o încercare de a exercita presiune directă și interferență în sistemul de justiție. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții instituției prezidențiale pentru un comentariu la acest subiect, până la această oră nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

  Copyright © 2021