Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un omagiu femeii de la sat

  În Moldova, femeile sunt super femei, pentru care familia și treburile casnice stau în capul mesei. Despre Ziua Mondială a Femeii de la țară, nu au prea auzit, așa că o marchează… muncind. Urmează un reportaj realizat de colega, mea Rodica Cravcenco.

  Era puțin peste ora amiezii, în sat e liniște. Pe eroina noastră am suprins-o în timp ce alegea un morman de sfeclă în gospodăria sa din satul Pitușca, raionul Călărași. Multe și diferite sunt grijile femeii de la sat.

  Parascovia Botnari, pensionară

  «Te scoli dimineața, nu știi de ce să te apuci, ba la păsări să le dai drumul, să le hrănești, ba la iepurași, uiți de tine și ai grija gospodăriei, mai ales, acum, toamna. E culesul poamei, e strânsul la teasc, aici mai puțin, noi femeile stăm mai mult în spatele bărbaților. Mai ales, că anul acesta a fost unul foarte greu și roada este foarte mică peste tot, dar suntem nevoiți să strângem tot, fiindcă la iarnă nu vom avea cu ce hrăni măcar un câine».

  Statisticile arată că doar un sfert dintre femeile din satele Moldovei au studii profesionale și superioare. La oraș, e o altă statistică. În schimb, grijile sunt de două ori mai multe. Și pandemia, spune doamna Parascovia, le-a dat planurile peste cap și pe lângă rutina zilnică au apărut griji și treburi noi în jurul gospodăriei.

  Parascovia Botnari, pensionară

  «Această pandemie ne-a dat planurile peste cap, nimic nu am făcut, am stat mai mult ascunși, nu am ieșit după poartă luni întregi, eu ieșeam doar o dată pe săptămână afară, când plăteam serviciile comunale. Nici nu vezi cum trece ziua și seara déjà îți dai seama că ai uitat să iei dejunul. O femeie la țară este foarte chinuită sărmana».

  Agricultura, administrația publică, învățământul, sănătatea, asistența socială sunt principalele domenii în care activează femeile din mediul rural. În această perioadă a anului, parcă nici nu au dreptul să obosească. Nu le sperie muncile câmpului, grădina, gospodăria, nici grijile casei și ale familiei.

  Stand-up Rodica Cravcenco, reporter Accent TV

  «Am petrecut mai puțin de oră în gospodăria familiei Botnari dar eu, personal, am obosit déjà. Nu și gospodina casei însă. Pentru că așa e soarta femeilor de la sat. Nu obosesc niciodată.»

  Ziua de 15 octombrie este recunoscută în toată lumea drept Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural. Este o zi potrivită pentru a conștientiza rolul ei important în comunitate, pentru a-i aprecia curajul și sârguința și a le aduce tuturor femeilor un mesaj de susținere.

  Parascovia Botnari, pensionară

  «Ce le pot dori? Răbdare multă și un sfat. Uneori să se facă că nu văd, că nu aud ca să poți trece peste toate cu toate că în suflet rămân răni fiindcă nu e ușor, e foarte greu».

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021