Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un oaspete nepoftit?

  Astăzi, președintele Maia Sandu și-a făcut în mod neașteptat apariția la ședința Consiliul Superior al Magistraturii. Nu este pentru prima dată când, șeful statului intervine în activitatea CSM. Ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Mai mult, ședința a fost transmisă online pe pagina de Facebook a Maiei Sandu. Cum au decurs discuțiile, urmăriți în reportajul colegei noastre, Olga Dzeatcovschi

  Participarea Maiei Sandu la ședințele Consiliului Superior al Magistraturii este déjà un obicei. Cert este că, de această dată, apariția Maiei Sandu vine la scurt timp de la întrevederea dintre șeful statului și ambasadorul SUA, care a subliniat despre necesitatea combaterii corupției. Dereck j. Hogan a anunțat că o susține pe deplin pe Maia Sandu în acest sens. A doua zi după această întâlnire, Sandu s-a prezentat la ședința CSM, unde a dat dovadă de un comportament ”gospodăresc”. Judecătorii CSM au stau tăcuți și au ascultat docil alocuțiunea președintelui despre corupția din țară care a îngenuncheat Moldova ca stat, în timp ce funcționarii corupți, deputații și Procuratura Generală trec totul sub tăcere. Singura care a vorbit a fost Sandu.

  Maia Sandu președintele RM

  «Sistemul judiciar pune astăzi în pericol securitatea statului Republica Moldova, și nu exagerez. Nu este o știre că unii judecători iau decizii ilegale. Voi cunoașteți despre aceste cazuri, știți care a este situația. Ce înseamnă atunci când astfel de judecători scapă basma curată? Asta însemană că sunt îndemnați să ia parte și-n continuare la astfel de ilegalități».

  Conversația dintre președinte și magistrați a fost difuzată în regim online pe pagina de Facebook a șefului statului. Ceea ce înseamnă că Sandu și-a dorit mai mulți spectatori. Indignată, Sandu i-a luat la rost pe toți interlocutorii săi.

  Maia Sandu președintele RM

  «Întreb, dacă sistemul judiciar își dorește cu adevărat să fie independent și corect în raport cu politicienii, cu alți funcționari, nu înțeleg de ce cei care au cumpărat deputați au scăpat basma curată? Vreau să discut serios cu voi. Cine va opri aceste ilegalități?»

  Cu toate acestea, dacă la început Sandu a declarat că această întrebare este adresată nu doar celor de la CSM, ulterior, s-a contrazis.

  Maia Sandu președintele RM

  «Cu câteva zile în urmă, ați numit mai mulți magistrați la Judecătoria Chișinău. Iar, doi dintre ei au servit intereselor lui Druță și Damir».

  În replică la discursul aparent interminabil al președintelui, judecătorii CSM i-au reamintit Maiei Sandu despre prevederile legislației naționale. Iar potrivit legii în țara noastră conceptul separării puterii în stat rămâne a fi valabil. Niciun judecător, inclusiv din cadrul CSM, nu are dreptul să exercite presiuni sau oricare altă influență asupra colegilor săi de breaslă, dându-le instrucțiuni cu privire la decizii care ar trebui să le ia sau să le anuleze. Astfel întrebarea – când se vor termina nelegiuirile în țară, ar trebui adresată însăși președintelui. Spre exemplu, societatea civilă despre care Sandu vorbește cu o deosebită plăcere, are mai multe întrebări în privința lui Denis Guzun, care este vărul consilierului prezidențial, Andrei Spînu care pe perioada campaniei electorale și-a suspendat activitatea de secretar general al instituţiei prezidenţiale. Potrivit portalului politics.md, judecătorul Denis Guzun ar fi tăinuit o avere de 8 milioane de lei. Autoritatea Națională de Integritate a constatat că magistratul a încercat să ascundă 3 milioane de lei , 270 de mii de euro, precum și trei case, un teren și o mașină în valoare de 60 de mii de euro. Mai mult, în presă a apărut informația că judecătorul ar fi fost implicat într-un accident rutier soldat cu pierderi de vieți omenești. Anterior, pe portalurile de știri din țară a apărut informația că Maia Sandu a avut o întrevedere secretă cu un număr restrâns de judecători, la care ar fi participat și Denis Guzun. Conform legislației în vigoare, niciun politician nu are dreptul să organizeze întâlniri cu reprezentanții sistemului judiciar. Și-n special, președintele. Și asta deoarece, în țara noastră funcționează sistemul separării puterii în stat, iar judecătorii reprezintă cea de-a treia ramură pe lângă cea legislativă și executivă.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021