Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Un ministru dă de înțeles că Gavrilița și Nemerenco au încălcat legea atunci când i-au obligat pe pedagogi să se testeze din banii proprii (DOC)

  Disensiuni în cadrul Guvernului PAS. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, le contrazice pe premierul Natalia Gavrilița și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cazul obligării angajaților din sistemul educației de a se testa din banii proprii.

  Într-un răspuns dat la solicitarea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), ministrul atrage atenția că decizia de a impune pedagogii să achite din buzunarul propriu teste COVID este ilegală, deoarece ea este contrară Legii securității și sănătății în muncă. Potrivit acestei legi, cel care are obligația de a suporta cheltuielile pentru asigurarea protecției securității și sănătății lucrătorului este angajatorul.

  În răspunsul semnat de ministrul Spătari se menționează că, ”potrivit legii, mijloacele financiare cheltuite de către angajator pentru realizarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă sunt deductibile și nu vor comporta, în nicio situație, obligații financiare din partea lucrătorilor”.

  Ministrul Muncii concluzionează că ”angajatorul are obligația de a asigura realizarea acțiunile cu privire la securitate, igienă și sănătate în muncă, fără a solicita salariatului să suporte careva cheltuieli pecuniare”.

  Președintele FSEȘ, Ghenadie Dodos, a salutat reacția ministerului la cele două adresări înaintate autoritățile statului încă la 23 august, dar a precizat că de fapt federația s-a adresat primului ministru.

  ”Răspunsul ar trebui să vină de la Guvern, și să conțină renunțarea de la obligativitatea ilegală a achitării testelor din contul salariaților. Mai așteptăm”, a menționat președintele FSEȘ.
  Răspunsul ministerului nu stipulează dacă vor fi restituite cheltuielile suportate până în prezent de angajații din învățământ pentru achitarea testelor COVID.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  Facebook

  POLITICA

  Primarul general Ion Ceban se arată indignat de cum cei de la guvernare gestionează pandemia Covid-19. Edilul afirmă că se sufocă „cum oamenii buni...

  LUMEA

  Mii de estonieni au protestat sâmbătă împotriva măsurilor planificate de guvern pentru a stopa răspândirea noului coronavirus în urma creşterii numărului de infectări, informează...

  LUMEA

  Parlamentul francez a aprobat prelungirea folosirii permisului sanitar Covid până în 31 iulie 2022, în contextul în care guvernele țărilor europene încearcă să se...

  SOCIAL

  Șeful interimar al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca a declarat în această dimineață că situația este destul de critică iată de...

  Copyright © 2021