Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un meniu sănătos

  Un meniu bogat în fructe și legume și mai puține grăsimi, recomandă specialiștii din sănătate în perioadă de vara. Aceștia spun că oamenii nu trebuie să omită din consum peștele și lactatele și, desigur carnea, doar că în cantități mai mici. Oamenii sunt bucuroși că, în acest an au posibilitate să cumpere fructe și legume de la tarabe, în condițiile în care anul trecut, închise din cauza pandemiei.

  Luminița Suveică, șef direcția Sănătate

  „Este nevoie să trecem de la grăsimi, să scadem cantitatea de grăsimi, aceasta încălzește organismul, și să trecem la produsele mai lejere. Acestea sunt legumele, fructele, salatele din frunzoase.”

  Luminița Suveică spune că în perioada verii este bine să consumăm mai puține dulciuri și produse de patiserie. Oamenii sunt îndemnați să mănânce carne de pui sau de vită, o dată sau cel mult de două ori de săptămână. Ar fi bine ca, în meniu, să fie incluse mai des peștele, fructele de mare, și desigur lactatele.

  Luminița Suveică, șef direcția Sănătate

  “Este bine să atragem acum atenția la imunitatea noastră, să avem grijă să ne formăm o imunitate bună pentru sezonul care vine, cel rece, dar aceasta se formează prin consumul de fructe, legume.”

  Totodată, oamenii sunt îndemnați să consume cât mai multe lichide necarbogazoase, fără zahăr sau coloranți.

  Luminița Suveică, șef direcția Sănătate,

  „Eu recomand să se pună în apă, mintă, care este o băutură gustoasă, limonadă de casă, să se pună căpșuni sau chiar și un compot, dar fără zahăr”

  Oamenii preferă însă produse autohtone pe care le cumpără de la piață.

  „Cartofi, roșii, castraveți, ceapă verde și deja fructe de sezon, căpșuni, cireșe. Desigur aș vrea să fie produse moldovenești. În market, în pofida faptului să suntem țară agrară, sunt aduse produse de import, ceea ce regretabil… până la lacrimi.”

  „Câteodată pește, un pic de carne, pâine mai puțin, fructe și legume mai mult. La noi ele sunt mai naturale, comparativ cu alte țări unde sunt pesticide.”

  „Desigur, că tot ce ne oferă pământul, fructe și legume, și lactate, este suficient pentru organism. Au fost ploi, nu știu cum… dar văd că este roadă. Mulțumim agricultorilor.”

  „În magazine nu prea găsesc produse locale de calitate bune, chiar dacă sunt produse locale nu sunt chiar calitative și de asta prefer, noi locuim aici aproape, și de asta vin aici la piață și aleg mai gustoase.”

  „Eh, de la piață luăm, la etaj nu crește. Acum e sezonul și acum ne străduim să cumpărăm ceva mai natural.”

  „În roșii nu prea cred, ele conțin mulți nitrați. Iată cireșele care cresc pe copac acum parcă avem nedejde, dar le stropesc și acelea, stropesc totul. ”

  „Cireșele cel mai mult bostăneii, cartofii. Vitamine, neapărat și așa am stat toată iarna în pandemie și am mâncat».

  La piață, astăzi, un kilogram de cireșe costa în mediu 20 de lei, căpșunile sunt cu cinci lei mai scumpe. 25 de lei costă un kilogram de roșii, iar pentru un kilogram de castraveți, oamenii scot din buzunar 15 lei pentru un kilogram. Mai scumpi sunt ardeii, prețul pentru un kilogram ajunge până la 30 de lei. Mai ieftină este ridichea, 10 lei per kilogram, iar un kilogram de mazăre costă 25 de lei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021