Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un KENT al nostru

  A devenit cunoscut numele celui care în viitorul apropiat îl va înlocui pe actualul ambasador SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan. Este vorba despre Kent Doyle Logsdon, care în data de 13 iulie a fost nominalizat de liderul de la Casa Albă, Joe Biden pentru funcția de ambasador al SUA în Republica Moldova. În spațiul mediatic este puțină informație despre diplomat, lucru care dă de gândit. Detalii în reportajul colegei noastre, Olga Dzeatcovschi.

  Are un masterat la Universitatea din Virginia și o diplomă de licență la Universitatea Notre Dame. Vorbește în limba rusă, ucraineană, thailandeză și germană. Pe site-ul oficial al Casei Albe scrie că Logsdon este membru de carieră al Serviciului Superior de Externe cu rangul de consilier ministerial și șef de birou la subsecretariatul pentru creștere economică, energie și mediu. Potrivit portalului de știri eagaily.com, anterior, acesta a fost șef adjunct de misiune diplomatică la Ambasada SUA la Berlin, Germania, în calitate de însărcinat ad interim cu afaceri din ianuarie 2017 până în mai 2018. Totodată, Logdson a activat în calitate de director al Centrului de operațiuni, director al Oficiului pentru afaceri rusești și are în palmares ani lucrați în Georgia și Ucraina. La Tbilisi acesta s-a ales cu funcția de șef adjunct al misiunii diplomatice. Rezultatul politicii Washingtonului în Ucraina și Georgia este déjà cunoscut. Țările merg pe calea NATO, ce-i drept perspectiva că vor deveni membri ai Alianței Nord-Atlantice este un îndepărtată. Am putea afirma oare că odată cu venirea majorității parlamentare pro-europene în Moldova, forțele SUA vor pune în aplicare un scenariu similar celui din Georgia și Ucraina? În cadrul unui comentariu oferit postului nostru de televiziune, politologul Corneliu Ciurea și-a exprimat speranța că noii reprezentanți ai misiunii diplomatice SUA vor fi diferiți de cei care lucrează în Ucraina sau Georgia. Ciurea s-a referit atât la prioritățile pe care și le-a punctat, cât și la retorica generală.

  Corneliu Ciurea, politolog

  „Este clar că acțiunile SUA în Ucraina și Georgia sunt mai radicale. Ambasadorul Hogan a fost extrem de activ în Moldova în ultima perioadă, sau chiar hiperactiv. Totuși noi sperăm că aceștia își vor schimba viziunile și noul ambasador va duce o altfel de politică, una pașnică și liniștită„.

  Indiscutabil, Kent Logdson este omul Washingtonului. Întrebarea e dacă cu venirea acestuia relațiile dintre Chișinău și Washington vor lua o turnură diferită și dacă noile modificări ar putea afecta situația în regiune?

  Corneliu Ciurea, politolog

  „Nu cred că va exista o schimbare de paradigmă. Este clar că viziunea americană asupra mersul lucrurilor în Europa de Est, presupune o anumită apropiere între Moldova, Ucraina și Georgia. Cele trei țări vor fi folosite pe post de centură care ar limita acțiunile Rusiei. Sau în calitate de centură aflată în imediata apropiere a Rusiei. Deci, vorbim acum de o eventuală manevră supranumită „atacul de anacondă„. Americanii și-au atins, de fapt, scopurile – candidatul SUA a câștigat alegerile. Prin urmare, nu este nevoie de o persoană care s-ar implica activ în politica internă a țării, ci un diplomat care i-ar ajuta actualei conduceri să-și îndeplinească obligațiunile.„

  Este demn de remarcat că viitorul ambasador este specialist în energetică, un domeniu îngust de activitate. Este oare o coincidență că un asemenea expert este trimis în țara noastră, luînd în calcul tentativele guvernelor anterioare de a diversifica sursele de import ale energiei electrice. Un exemplu elocvent în acest sens ar fi contrucția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Scopul proiectului fiind de a reduce dependența țării noastre față de furnizorul rus Gazprom. Cum vor evolua lucrurile în acest sens, urmează să vedem.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021