Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Un incendiu de vegetație a distrus peste 1.000 de hectare la granița dintre Spania și Franța. Urmează „o vară 2023 extrem de dificilă”

  Un incendiu de vegetație a distrus peste 1.000 de hectare la granița dintre Spania și Franța. Acesta este primul incendiu major cu care se confruntă Franța în acest an. O iarnă neobișnuit de uscată în părți din sudul continentului european a redus umiditatea în sol și a stârnit temeri privind o repetare a anului 2022, când 785.000 de hectare au fost distruse în Europa – mai mult de dublu față de media anuală din ultimii 16 ani, potrivit datelor Comisiei Europene.

  „Deplângem pierderea a aproape 1.000 de hectare”, a spus ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, avertizând că Franța se îndreaptă către „o vară 2023 extrem de dificilă, posibil la fel de dificilă ca vara 2022”.

  Aproximativ 500 de pompieri au fost mobilizați pentru a stinge incendiul duminică seara, a precizat prefectura regională.

  Incendiul s-a răspândit în jurul satelor franceze Cerbere și Banyuls-sur-Mer de pe coasta Mediteranei, iar focul a fost ajutat de vânturi puternice și învolburate care au împiedicat utilizarea avioanelor Canadair, potrivit prefecturii. Echipajele de pompieri au reușit să împiedice incendiul să cuprindă satele, doar patru case fiind avariate. Nu au existat persoane rănite în rândul localnicilor, a anunțat prefectura. Aproximativ 300 de locuitori au fost evacuați în Cerbere, cei mai mulți putând să se întoarcă la casele lor până duminică seara, potrivit autorităților.

  Ulterior, incendiul s-a extins peste graniță în Spania, distrugând peste 500 de hectare și a dus la evacuarea a aproximativ 50 de persoane, au declarat pompierii catalani. Pe partea franceză, un al doilea incendiu, mai mic, a izbucnit mai târziu la câțiva km mai la nord de coastă, la Argeles-sur-Mer. Au ars inițial aproximativ 10 hectare înainte ca incendiul să fie localizat.

  Incendiul este sub control luni dimineața, deși nu a fost încă stins complet, a declarat Gerald Darmanin, adăugând că un pompier a fost ușor rănit, potrivit Reuters.

  libertatea.ro

  Facebook

  LUMEA

  Vremea rea face ravagii în Spania. Locuitorii din Madrid au fost sfătuiți să stea în case, după ce meteorologii au emis o alertă roșie...

  LUMEA

  Arcul de triumf din oraşul francez Toulouse, o construcţie cu o greutate de 1.000 de tone, a fost mutat 33 de metri în vederea...

  SOCIAL

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de pericol de incendiu pentru întregul teritoriu al Republicii Moldova. Avertizarea meteo va fi valabilă...

  SOCIAL

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) avertizează cetățenii cu privire la riscul izbucnirii incendiilor. În acest sens a fost emis un cod galben care prevede...

  Copyright © 2021