Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un dialog calm și pragmatic

  În politica externă, Moldova are un dialog calm și pragmatic cu toți partenerii. Deși acest dialog, de exemplu, cu Ucraina pe o serie de probleme importante pentru țara noastră este destul de dificil. În special în ceea ce privește proprietățile moldovenești din Ucraina, precum și situația de mediu de pe râul Nistru cauzată de construcția complexului hidroelectric ucrainean Novodnistrovsc. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

  Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, situația de pe Nistru este una dintre problemele prioritare în relațiile moldo-ucrainene, de altfel, chiar și fostul premier Vlad Filat a recunoscut ilegalitatea acestui acord. Moldova în dialogul cu Kievul oficial, abordează problema restituirii barajului din zona Naslavcea.

  Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

  «Discutăm întreaga gamă de probleme acumulate în relațiile noastre cu Ucraina și, după cum ați spus, inclusiv despre râul Nistru. Ei bine, sunt multe alte întrebări. 01.10. Dar pornim și de la ipoteza că acordurile la care s-au ajuns sunt făcute pe baza unor compromisuri. Trebuie să înțelegeți că tot ce s-a construit în relațiile noastre cu Ucraina până în acest moment și tot ceea ce urmează să construim, în sensul unor noi acorduri, noi pași pentru rezolvarea problemelor, noi oportunități pentru dezvoltarea infrastructurii – acest lucru se face întotdeauna împreună și prin dialog. Și prin acorduri care servesc interesele ambelor țări».

  Întrebat dacă va semna Moldova vreo declarație politică împreună cu Georgia și Ucraina în urma summitului Parteneriatului Estic programat pentru 15 decembrie la Bruxelles, Nicu Popescu a dat asigurări că documentele semnate nu vor afecta interesele de securitate a țării.

  Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

  «Am discutat, în funcție de ce se va scrie în această declarație finală, da, am discutat cumva și posibilitatea unei alte declarații în paralel. Dar este necesar să ne uităm la text, dar în orice caz, agenda Parteneriatului Estic nu tratează în mod tradițional problemele planului militar-strategic».

  Jurnaliștii l-au mai întrebat pe șeful MAEIE cum a ajutat „dialogul calm și pragmatic” despre care vorbește Nicu Popescu în criza gazelor și dacă își asumă responsabilitatea pentru „incidentul nefericit” din cauza facturilor emise de Gazprom pentru plata gazelor, în 48 de ore. Oficialul a spus că cel mai bun răspuns este faptul că Moldova primește gaze pe baza unui contract existent și la un preț convenit de ambele părți. Întrebat când va avea loc întâlnirea dintre Președintele Republicii Moldova Maia Sandu și Președintele Rusiei Vladimir Putin, Nicu Popescu a subliniat că „în această etapă, relațiile cu partea rusă sunt concentrate pe alte filiere. Vorbim aici despre organizarea ședinței Comisiei Interguvernamentale, care se va întruni probabil în februarie-martie… Prin urmare, la această etapă nu poate fi vorba despre o întrevedere la acest nivel.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021