Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Deputat PSRM: Maia Sandu ar fi prejudiciat statul de milioane, în perioada când era ministru al Educației

  Procuratura Generală și CNA urmează să verifice dacă fostul ministru al Educației, Maia Sandu, a prejudiciat statul de milioane de lei în cadrul unui proiect investițional. Deputatul PSRM, Grigore Novac, susține că, în cadrul audierilor cu cetățenii, i-au fost aduse la cunoștință unele circumstanțe despre proiectul, inițiat și gestionat de către Ministerul Educației în perioada în care acesta era condus de Maia Sandu.

  E vorba despre mai multe cămine studențești ale Universității de Stat, care au fost demolate, iar terenurile au fost oferite unei companii de construcții în schimbul anumitor angajamente din partea dezvoltatorului. Obligațiunile asumate de către acea companie nu au fost respectate.

  Astfel, în martie 2013, Ministerul Educației condus de Maia Sandu a promovat în Guvern o hotărâre prin care terenul cu suprafața de 1,05 ha din strada Pan Halippa și o parte din terenul cu suprafața de 1,00 ha din strada Gheorghe Cașu din mun. Chișinău au fost transmise unui investitor privat în schimbul mai multor obligațiuni.

  Pentru aceste două hectare de teren în centrul Capitalei primite gratuit, compania de construcții se obliga să restaureze un bloc de studii al USM, să reconstruiască 4 cămine studențești, să modernizeze un cămin destinat angajaților USM, să ofere mai multe apartamente din blocurile noi pentru angajații USM și să amplaseze o sală pentru biblioteca USM și o cantină studențească în blocurile de locuit pe care urma să le construiască.

  În iulie 2014, tot în perioada conducerii ministerului Educației de către Maia Sandu, Guvernul a operat modificări esențiale în hotărârea din 2013, anulând obligativitatea de a reconstrui și moderniza căminului destinat tinerilor specialiști de la USM.

  În opinia parlamentarului, această decizie trezește dubii rezonabile în ceea ce privește asigurarea transparenței și legalității acțiunilor Ministerului Educației.

  ”De ce ministerul condus de Maia Sandu a avut atunci un astfel de comportament, urmează să stabilească ancheta. Până și Olesea Stamate, pe atunci expert în achiziții publice, a criticat acordul de parteneriat public-privat și eficiența gestionării acestuia”, scrie socialistul pe pagina sa de Facebook.

  Conform acordului, compania de construcții urma să execute obligațiile până în anul 2018, însă până la momentul actual nu au fost reconstruite și modernizate două din cele patru cămine. La fel, nu au fost realizate lucrări în vederea amplasării sălii bibliotecii și a cantinei studențești în blocurile locative construite.

  ”Nu este pe deplin clară situația apartamentelor, care sunt vândute la prețuri preferențiale angajaților USM. În spațiul public a apărut informația că CNA a pornit un dosar penal pe acest subiect. În calitate de deputat, am solicitat Centrului Anticorupție și Procuraturii Generale mai multe informații, care să facă lumină în acest caz în care sunt bănuieli rezonabile că statul a luat o țeapă imensă, iar cei care au condus Ministerul Educației și urmau să supravegheze acest proiect, trebuie să răspundă”, conchide Novac.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Facebook.com

  POLITICA

  Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, din nou intră în vizorul Autorității Naționale de Integritate și a procurorilor. După ce jurnaliștii de investigație de...

  POLITICA

  Procuratura generală cunoaște despre toate scenariile și încercările de a discredita conducerea instituției. Despre aceasta procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat pentru Newsmaker.

  SOCIAL

  O specialistă din cadrul Serviciului evidenţă deţinuţi a Penitenciarului nr. 4 (Cricova) a fost reţinută, cu puţin timp în urmă, de CNA şi procurorii...

  POLITICA

  Procuratura Generală va verifica dacă este adevărat că deputatul PAS Dumitru Alaiba a primit 1000 de euro pentru a apăra interesele lui Ilan Șor...

  Copyright © 2020