Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Un altfel de Paște al Blajinilor

  Un altfel de Paște al Blajinilor va fi marcat în acest an. Fără mese copioase și fără aglomerație în cimitire. Unii locuitori ai Capitalei au mers la mormintele răspsaților astăzi unde au aprins o lumânare și au dat pomeni foarte modeste. Oamenii sunt mulțumiți că, în acest an au voie să vină la cimitir, întrucât anul trecut accesul a fost interzis din cauza pandemiei.

  Elena Midoni lucrează în calitate de infiermieră la o instituție medicală din Capitală. Femeia a venit astăzi la mormântul soțului său și a dat de pomană fructe, cozonac și ouă roșii.

  Elena Midoni

  “Știți cum e la moldoveni, facem și câte oleacă de pomană. Tradițional, ce putem să luăm așa, că nu putem să luăm mare bogăție.”

  Femeia spune că s-a infectat cu noul coronavirus toamna trecută. A fost internată și a suportat foarte greu boala, iar consecințele le mai simte și acum. Așa că decizia autorităților Capitalei de a închide cimitirile în perioada sărbătorilor pascale este foarte corectă și necesară.

  Elena Midoni

  „Știu că nu vor da voie și am venit mai înainte… Trebuie să venim, ce să facem.. așa-i..!”

  Iar Larisa Railean spune că o pomană așa și trebuie să fie, una modestă. În ultimii ani, însă oamenii făceau abuz de mâncare la morminetele răposaților.

  Larisa Railean

  „Așa și trebuie. Doar în Moldova fac așa mese pe morminte, chiar și frigărui fac unii. Pentru ce trebuie toatea astea?! Cimitirul e cimitir, aici e locul lor și aici trebuie să fie liniște și pace!”

  Elena Cebanenco

  „Pomană poți da oricând. Sunt pensionari care nu au de mâncare, lor le putem aduce supe și colaci. Eu cred că această pomană va fi mult mai primită, decât ceea ce era până acum. Dumneavoastră ați văzut.”

  Iar această femeia a venit din regiunea transnistreană la mormântul fratelui său. Ea este foarte bucuroasă că, în acest an, a reușit să ajungă la Chișinău, întrucât anul trecut nu a putut să vină din cauza pandemiei.

  Elena Ilciuc

  „Mulțumim, ne-au permis să intrăm. Sunt cu sufletul împăcat că am venit la mormântul fratelui meu mai mare. A îndeplinit serviciul militar în Afganistan.”

  Potrivit autorităților Capitalei, în acest an de Paștele Blajinilor porțile cimitirelor din Chișinău vor fi închise pentru a preveni răspândirea cu noul Coronavirus. Așa că toți cei care vor să vină la mormintele răposaților o pot face până sâmbătă seara la ora cinci.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021