Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  „Trio-ul Asociat”

  Astăzi, la Kiev, miniștii de externe ai Ucrainei, Georgiei și aMoldovei au semnat un memorandum privind consolidarea cooperării în domeniul integrării europene. Oficial formalizat „Trio-ul Asociat”, după cum l-a denumit minsitrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, are un singur scop și mesaj adresta lumii întregi, și-n special, Uniunii Europene. Și anume – cele trei țări nu au și nu pot avea o altă alternativă decât integrarea europeană. Are oare dreptul premierul interimar care stă în fruntea unui Guvern demisionar să semneze documente strategice care vizează cooperarea în domeniul securității și apărării în regiune, am încercat să aflăm de la experți.

  Dumitru Pulbere, expert în drept constituțional

  « – Din momentul în care guvernul se află în demisie, executivul și prim-ministrul de altfel este limitat în activități, el poate să îndeplinească doar funcțiile administrative. Mai mult decât atât, atât guvernul cât și premierul nu are dreptul să inițieze nici măcar discuții în ceea ce privește elaborarea tratatelor internaționale, nemaivorbind de a semna tratate internaționale. Este o hotărâre a CCM care s-a expus la acest subiect și care specifică că guvernul în demisie și premierul nu are dreptul să semneze tratate internaționale. Întrebarea logică este de-l întreba pe domnul Ciocoi ce caută el la Kiev și cine l-a împuternicit pe el să semneze tratat international.
  – Și în cazul acesta tratatul este ilegal din punct de vedere juridic?
  – Este nul, deoarece presupunem că Campania electorală se va termina, va fi investit un alt Parlament și acest tratat trebuie să vină pentru ratificare în Parlament și legislativul îl va respinge fiindcă el a fost semnat de o persoană care nu avea împuterniciri să o facă».

  Vitalie Catană, expert în drept constituțional

  «În cazul dat trebuie dată o definiție în conformitate cu Constituția, și totdată trebuie să facem referire la deciziile Curții Constituționale. Înalta Curte a definit clar atribuțiile guvernului interimar, după ce a stabilit că Executivul interimar nu poate veni cu inițiative legislative și nu are dreptul de a semna acorduri internaționale. Din punctul de vedere al legislației în vigoare, domnul Ciocoi nu are dreptul să semneze documente internaționale care ar putea lega Republica Moldova de anumite obligații și care ar putea avea influențe asupra politicii, per-ansamblu».

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021