Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Transportatorii vor continua protestele

  Nemulțumirea transportatorilor crește. Iată de ce, aceștia spun că își vor continua protestele, deoarece nu sunt de acord cu propunerile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale privind noile tarife la călătoriile în transportul național și internațional, care ar urma să fie aplicate de la 1 martie. Anunțul a fost făcut de Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto , într-o conferință de presă.

  Oleg Alexa, președintele APOTA

  «Acest proiect de ordin pe noi nu ne satisface și nu suntem de acord cu el, deaceea acțiunile noastre de protest probabil vor continua. În primul rând, vedem că ministrul încearcă să transfere responsabilitatea pentru majorarea tarifelor pe autoritățile publice locale».

  Calculele ministerului de resort trezesc multe semne de întrebare spune Alexa, acuzând, totodată, ministerul de incompetență. Transportatorii spun că nu pot menține rutele de transport în această situație și în condițiile în care prețul carburanților sunt în continuă creștere.

  Oleg Alexa, președintele APOTA

  «Ministerul nostru, aproape jumătate de an mozolește cifrele astea, ba dă un calcul, ba dă alt calcul, acum îl dă pe al treilea și nuștiu ce vor mai face, deși se presupune că în ministerul nostru sunt cei mai mulți specialiști în transport. Acum imaginați-vă că la primărie trebuie să fie specialiști în transport sau să angajeze câte un specialist. Ministrul nu vrea să pună semnătura, el vrea să fie ministru dar să nu-și assume responsabilitatea».

  Președintele APOTA a mai spus că autoritățile au recurs și la intimidarea unor șoferi care au participat anterior la acțiunile de protest. De cealaltă parte, cei de la minister spun că ordinul este încă în proces de negocieri, iar o decizie în acest sens, urmează a fi luată ulterior.

  Alina Merlici, consilierul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

  «Ordinul este în proces de consultare până pe data de 28 ianuarie și la moment suntem în discuții cu transportatorii și APL-urile, când vom avea o decizie, vom anunța care este finalitatea acestor consultări. Mai mult decât atât, ministerul nu poate permite abuzuri de tarife, nejustificate».

  Recent, MIDR a stabilit că pentru categoria II de confort se propune majorarea tarifului pentru transportul internațional regulat de la 60 la 70 de bani pe kilometru per pasager. Pentru categoria confort I, tariful ar urma să crească de la 70 la 80 de bani. MIDR propune pentru transportul suburban un preț de 90 de bani și un leu. Tariful pentru categoria confort I se va putea aplica doar după obținerea unui certificat de clasificare, potrivit ordinului MIDR.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021