Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Transportatorii bat alarma

  Majorarea tarifului pentru călătoriile interurbane și interraionale, nu a rezolvat problemele transportatorilor, ci din contra a dus la micșorarea fluxului de pasageri. O spune președintele APOTA, Oleg Alexa. Transportatorii se plâng că nu fac față cheltuielilor și au expediat un demers către instituțiile de vârf ale statului, cu solicitarea de a aproba de urgență mai multe măsuri de susținere a operatorilor de transport rutier.

  Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa a declarat pentru Accent TV, că măsurile pe care le-au propus, au drept scop susținerea șoferilor de microbuze și autobuze și, în special, neadmiterea sistării activității de transport la nivel de țară.

  Oleg Alexa, președintele APOTA

  „Prima, cât durează starea de urgență și prețurile acestea galopante care sunt imprevizibile pentru toți, să ni se permită ca noi de sine stătător să stabilim mărimea tarifului în dependență de un anumit coeficient față de mărime prețului de motorină stabilit de ANRE. A doua noi am dori ca să ni se restituie accizul din TVA, așa cum se face pentru agricultori. Și una din măsuri mai este instituirea regimului TVA, cota zero, pentru servicii de transport în trafic national».

  Oleg Alexa a declarat că transportatorii au recurs la aceste acțiuni din cauza creșterii aproape zilnice a prețurilor la panou.

  Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto

  „Dumnevoastră vedeți că prețul la motorină este de 25 de lei, nouă ni s-a schimbat tariful nu demult, la 1 martie a intrat în vigoare, că în acel tarif era motorina de 18 lei, deci noi deja achităm cu 7 lei mai mult. Nemaivorbind de faptul că la unele stații PECO, periodic, mai dispare motorina, apoi iar apare. Iar, noi avem contracte cu anumite companii. Nu putem sări de la una, la alta pentru că achitarea este prin transfer”

  Demersurile cu măsurile propuse de transportatori, au fost expediate președintelui țării, Maia Sandu, prim-ministrului, Natalia Gavrilița și președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Anterior, parlamentari din cadrul majorității de la guvernare au menționat că Guvernul RM va veni cu ajutor pentru categoriile cele mai afectate de majorarea galopantă a prețurilor la carburanți. Este vorba despre agricultori și transportatori, care vor primi subvenții din partea statului, pentru a împiedica sistarea activității lor. Guvernul însă nu examinează posibilitatea reducerii accizelor la importul de carburanți și TVA, odată cu scumpirea benzinei și motorinei. Declarația a fost făcută ieri de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că o asemenea măsură „va fi foarte repede compensată de noi creșteri”. În schimb, de un program special în acest sens ar putea beneficia agricultorii și transportatorii.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021