Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Transport de alternativă

  Tot mai mulți oameni pledează pentru transportul ecologic. Așa-numitele mijloace de transport alternative, pe două roți, sunt ușor de utilizat și, cel mai important, nu este nevoie de permis de conducere pentru a-l folosi. Ce tip de transport poate fi numit cu adevărat ECO, a aflat colega noastră, Ilona Vedrașko.

  De șase ani, Artiom a renunțat la transportul public în favoarea bicicletei, oriunde nu ar merge, la școală, la magazin sau la plimbare.

  Artiom Suslov, ciclist

  „Cred că bicicleta este mai ecologică, deoarece trotinetele electrice trebuie încărcate, se pot defecta oricând sau chiar se descarcă. În caz că se întâmplă ceva rămâi cu trotineta în brațe și pleci acasă, mai ales că și cântărește 30 kg . Cu bicicleta este mai simplu, doar mergi la vulcanizare și în 10-15 minute este reparată”.

  Alexandr și Dmitrii circulă, de un an, prin oraș cu trotineta electrică. Ei spun că acest tip de transport este cel mai potrivit pentru Chișinău, unde mai pui că este și ecologic.

  Alexandr Condrațchii

  „Pentru orașul nostru, trotineta este mai mult decât necesară, deoarece eviți ambuteiajele și ajungi la destinație mult mai repede decât cu mașina.”

  Dmitrii Orlovschii

  „Acesta este un mijloc de transport ecologic, deoarece nu are motor cu ardere internă. Trotineta funcționează pe bază de baterii și motoare electrice. De asemenea, este mai ecologic, deoarece nu se folosește combustibil, iar pentru a fi încărcate trebuie doar conectate la electricitate”.

  Ilona Vedrașko, reporter Accent TV

  „Nu ai nevoie de sume colosale pentru a cumpăra un asemenea mijloc de transport.
  Prețul mediu al unei trotinete este de 15 mii de lei. Însă aceasta poate fi luată și în chirie, la fel, ca o bicicletă sau o mașină.”

  Procedura de închiriere a unei trotinete este foarte simplă. Trebuie doar să vă înregistrați pe site și să găsiți cel mai apropiat loc de parcare, iar achitarea se face doar cu cardul bancar. Trotineta electrică poate lua o viteză de până la 40 sau chiar 50 km / h. Încărcată la maxim, trotineta poate fi folosită pe o distanță de 35-40 km. Cu toate acestea, am decis să aflăm de la un spicialist în domeniul ecologiei cât de eco sunt aceste unități de transport.

  Anatolie Prohnițchi, ecologist

  „Există însă o problemă. Ele, într-adevăr, nu poluează mediul, dar după un timpl, ce vom face cu aceste baterii? Bateriile din Republica Moldova și conținutul lor sunt electrolite, sunt produse oriunde. Deocamdată, nu avem un sistem de colectare a bateriilor vechi.”

  Bateriile cu litiu sunt cele mai periculoase. Toate substanțele toxice utilizate în producția lor, cum ar fi cobaltul, nichelul, nu pot fi îngropate în pământ, iar reciclarea corectă este costisitoare. Prin urmare, majoritatea substanțelor periculoase și dăunătoare pătrund în sol, apoi în apă, alimente și aer.

  Anatolie Prohnițchi, ecologist

  „În mod natural, bicicleta este ecologică. Gadgeturile electrice sunt destinate persoanelor care nu prea vor să pedaleze.”

  Deci, se pare că deocamdată, trotineta electrică nu poate fi considerată sută la sută ECO. Între timp, autoritățile intenționează să construiască o pistă pentru biciclete cu sens dublu, de-a lungul străzii 31 August, care va face legătura între Parcul Valea Trandafirilor cu Dendrariu. În viitorul apropiat, același coridor verde va lega Parcul Valea Morilor de sectorul Râșcani.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020