Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Transparența decizională continuă să fie afectată semnificativ în Parlament – Promo-LEX

  Practica lacunară de publicare a rapoartelor comisiilor în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării s-a repetat și la ședințele plenare ale Parlamentului, din săptămână trecută, în cazul a 4 din 17 proiecte votate. Promo-LEX reiterează că această carență afectează semnificativ transparența decizională a legislativului, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

  „Adițional, constatăm că transparența decizională a fost afectată inclusiv prin faptul că în cazul a 5 proiecte de legi nu au fost solicitate/acordate/publicate unele acte aferente: avizul Direcției General Juridice (3); analiza impactului de reglementare (1); avizele comisiilor permanente (2). Totodată, în cazul a 3 proiecte nu a fost respectat termenul legal, de cel puțin 10 zile lucrătoare, pentru prezentarea recomandărilor părților interesate”, punctează Promo-LEX.

  Potrivit experților, fiind însumate toate aceste carențe, „constatăm că gradul de transparență decizională în cadrul ședințelor plenare din 11 și 12 mai 2023 a fost afectat în proporție de 53%”.

  De remarcat este că 2 subiecte de pe ordinea de zi nu au fost analizate, fiind amânate pe parcursul ședințelor. În cazul cel puțin a unuia dintre aceste proiecte examinarea a fost amânată din cauza lipsei raportului comisiei. Potrivit Regulamentului Parlamentului, proiectele de acte legislative care nu au rapoarte ale comisiilor sesizate în fond nu pot fi incluse în proiectul ordinii de zi a şedinţelor plenare, decât dacă Parlamentul nu decide altfel, la propunerea Biroului permanent sau a fracțiunilor parlamentare. În acest sens, Promo-LEX atrage atenția atât Biroului Permanent, fracțiunilor parlamentare, cât și Parlamentului că includerea pe ordinea de zi a proiectelor fără rapoartele sau corapoartele comisiilor afectează transparența decizională, iar cazuri de amânare a examinării proiectelor din acest motiv pot fi frecvente.

  Totodată, dreptul deputaților, comisiilor permanente și a fracțiunilor parlamentare de a depune amendamente în termenul legal de 30 de zile a fost restricționat în cazul a 3 proiecte de lege.

  Cele două ședințe plenare au durat cumulativ circa 10 ore, cu o pauză de 1 oră 15 min. Cea mai lungă dezbatere, de circa 1 oră și 45 min, a fost pe marginea proiectul de lege pentru modificarea Codului educației și abrogarea Legii privind aprobarea Nomenclatorului specialităților pentru pregătirea cadrelor în instituțiile de învățământ superior și mediu de specialitate. Proiectul cu privire la eficiența în energetică a fost examinat și votat în cel mai lung termen – 85 zile calendaristice, autor fiind Guvernul. Iar proiectul pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea la programul „Vama” a fost examinat și votat în cel mai scurt termen – 9 zile, autor fiind șeful statului.

  promolex.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  În consiliile locale, raioanele și cele municipale va fi instituit votul electronic. Acesta va fi utilizat în cadrul ședințelor autorităților publice locale pentru verificarea...

  POLITICA

  Trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) au fost denunțate. Este vorba despre acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI...

  POLITICA

  În urma modificării Codului Electoral, la alegerile locale din acest an, nu vor participa observatori din partea partidelor. În opinia directorului de program, „Promo-LEX”,...

  POLITICA

  Noul cod electoral ar putea încălca drepturile partidelor politice, blocurilor electorale și candidaților independenți, care vor participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie....

  Copyright © 2021