Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Tradiții și obiceiuri de Paști

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  “Noi nu știam unde locuiește doamna Tamara Sălcuțan, însă gospodăria femeii am găsit-o după miros. Gospodina abia a scos pasca din cuptor…Păcat că nu putem să vă transmitem mirosul delicios de la distanță. Bună ziua! Doamna Tamara, spuneți-ne vă rog, ce delicii ați pregătit pentru masa de Paște?”

  – Tamara Sălcuțan: Vine Paștele, coacem cozonac, pentru nepoți pentru copii, ne adunăm în ziua de Paște și mâncăm o bucățică de pască, cozonac.” 00.36

  Doamna Tamara spune că, din păcate în acest an, copiii îi sunt plecați peste hotare așa că le va trimite colete cu pască și cozonaci. Gospodina pregătește bucatele după o rețetă veche pe care a învățat-o de la părinții ei.

  Tamara Sălcuțan

  “Iată eu, această pâine am pornit-o de la 12 noaptea și iată acum o scot din cuptor, pentru că eu o frământ de câteva ori, o bat.”

  Femeia a vopsit și ouă roșii după o rețetă mai puțin folosită în zilele noastre.
  Tamara Sălcuțan

  “Fierbem cu coajă de ceapă, aici e tot natural, ouăle sunt de casă, ceapa e de casă și le fierbem în ceapă.”

  Echipa noastră de filmare a fost oaspete și în gospodăria soților Ruslana și Alexandru Burlac, unde pregătirile pentru masa de Paște erau în toi.

  Ruslana Burlac

  “Bună ziua, bine ați venit la noi la Hârbovăț, un sat cu tradiții frumoase și oameni frumoși!”

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  „Tradiția este la ea acasă în gospodăria Ruslanei Burlac din localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Pe lângă tradițională pască, gospodina pregătește și alte delicii culinare, care nu sunt în alte localități. Însă mai multe secrete din această bucătărie, aflați chiar de la de la doamna Burlac.”

  Ruslana Burlac

  „În părțile locului nostru, se gătește învârtită cu jumere și cu brânză de oi. Mai facem noi și saralii, tot nu se gătesc oriunde, ele sunt împletite cu brânză de vaci.”

  Gospodăria soților Burlac arată ca un muzeu în aer liber, mereu gata să primească oaspeți. În ogradă este un cuptor, o căruță plină cu ulcioare din lut, o fântână cu cumpănă și mai nou, un imens ceaun.

  Alexandru Burlac

  “Noi iată peste o lună de zile, chiar începând astăzi, împlinesc 50 de ani și acest ceaun o să fie foarte bun pentru toată lumea, care o să vină să mă felicite.”

  Tradiția spune că înaintea sărbătorilor pascale, gospodinele văruiesc copacii și fac curat prin ogrăzi. Ludmila Seretinean ne-a cântat un colind de Paște.

  “Glas de colopot se adună\ La ziua de Paști în sat\ Să cântăm toți împreună\ Azi Hristos a Înviat!\”

  În timp ce la sate femeile muncesc de cu zor pentru a coace pască și cozonaci, în Chișinău, gospodinele preferă să cumpere produsele de la patiserie. Unul dintre cei mai mari producători de patiserie a pregătit o varietate mare de pască, cozonaci și dulciuri pentru masa de sărbătoare. Iar cumpărătorii au dat năvală în magazine.

  «Sunt foarte gustoase, ia uitați acestea sunt noi conțin 90 la sută produse naturale. Nu are rost să coacem, produsele sunt foarte scumpe și trebuie să ai mult timp, dar eu lucrez».

  «Cumpărăm, nu am posibilitate să coacem acum, de aceea am venit aici. Vrem ceva cu brânză, cu nuci, cu diferite….»

  «Eu deja a doua oară cumpăr astăzi, am cumpărat și ieri. Sunt foarte gustoase, dulci cu stafide».

  Paștele este așteptat mult și de copii. Elevii Centrului de Cultură Tineret și Sport din Hârbovăț au pregătit o expoziție de Paște, unde și-au expus lucrări create cu mâinile lor.

  Valentina Gotca, director interimar Centrul Cultură Tineret și Sport, Hârbovăț

  „Copiii sunt de așa natură că dacă au făcut lucrarea doresc să o ia acasă să o prezinte rudelor, să o prezinte bunicăi, mamei.”

  Ludmila Seretinean, conducător Teatrul de Păpuși “Ștrengărel”

  „La noi în sat nu este greu să păstrezi tradițiile, este ușor chiar pentru că din generație în generație, transmit cum este obiceiul.”

  În ajun de Paște, oamenii se duc și la cimitir pentru a face ordine la mormintele răposaților.

  «Sunt liberă astăzi la serviciu și am venit la mătușă. Am venit să facem ordine. Ei tare îi plăceau florile. Copiii sunt plecați peste hotare, niciunul nu este acasă».

  «Eu vopesc gardul… ce să vă mai zic. Am făcut ordine, am tăiat iarba, am aranjat florile și am aprins o lumânare».

  „Veneam des la mormântul soțului, dar din cauza pandemiei nu am fost nicăieri și aici totul a crescut. Acum decis să vin, nu mai suportam.”

  Fețele bisericești recomandă credincioșilor să facă fapte bune, să își ceară iertare unii de la alții și să vină la biserică.

  Nicolai Florinschii, parohul bisericii „Sfîntul Gheorghe”,

  “În ajunul sărbătorilor pascale, le dorim oamenilor sănătate, bunăstare și bucurie spirituală.”

  În acest an, Paștele va fi marcat în data de două mai.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021